Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Концепція підтримки АПК


08.07.2020

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства презентувало проєкт державної підтримки АПК на 2021-2023 роки. Проєктом запропоновано нові напрямки підтримки, такі як страхування врожаю, розвиток бджільництва та нішевого й органічного виробництва. Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки.

Згідно з повідомленням, пропонується зберегти ті напрямки держпідтримки галузі, які довели свою ефективність, а також впровадити кілька нових.
Так, програма з підтримки тваринництва на 2021-2023 роки передбачає надання спеціальних бюджетних дотацій з метою реконструкції ферм та комплексів, зміни структури виробництва, покращення якісного складу поголів’я, підтримки біорізноманіття та біологічної безпеки.
Підтримка рослинництва передбачається шляхом запровадження форвардних програм щодо закупівлі зерна (гречки, проса, вівса, жита), запровадження дотацій для виробників та запровадження сезонних імпортних мит.
У програмі підтримки фермерства в Україні залишаються такі напрями, як компенсація вартості за купівлю сільгосптехніки, компенсація витрат на дорадчі послуги, надання бюджетної субсидії на одиницю оброблюваних угідь новоствореним фермерськими господарствами, дотація на утримання корів молочного напряму, доплата ЄСВ на користь застрахованих осіб членів/голів сімейних фермерських господарств, надання безвідсоткових кредитів. Також додано новий напрямок – підтримка розвитку органічного виробництва.
Крім того, продовжуватиме діяти фінансова підтримка сільгоспвиробників шляхом часткової компенсації вартості техніки та обладнання вітчизняного виробництва, придбаних за власні або за кредитні кошти.
Також продовжується фінансова підтримка аграріїв шляхом здешевлення кредитів. Крім того, запропоновано два нові напрямки такої підтримки: здешевлення кредитів на закупівлю земель сільгосппризначення та здешевлення страхових платежів (премій) за договорами страхування сільгоспкультур від ризиків загибелі.
У міністерстві наголосили, що проєкти програм підтримки буде найближчим часом подано для обговорення у Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.