Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Козацька фортеця у Царичанці


24.03.2011

Найважчим запитанням навіть для тих сільських голів, хто не звик розводити руки з єдиною на все відповіддю «немає…», є «де знайти кошти для розвитку місцевої інфраструктури?». Цікавий творчий підхід з цієї точки зору вирізняє Царичанську селищну раду, єдину самодостатню в Царичанському районі.
- На обласному конкурсі місцевого самоврядування 2010 року наша селищна рада нагороджена «Дипломом переможця», - розповів царичанський селищний голова Геннадій Сумський. – Ним відзначено наш проект організації патріотичного виховання молоді на цінностях українського козацтва. Цьогоріч із обласного бюджету надійде 80 тисяч гривень, на які між Дібровою та Святопокровським храмом у Царичанці будуть збудовані хата-музей, де зберігатимуться експонати козацької доби, козацька вежа, макети гармат тощо. Дух українського козацтва – безмежна любов до України, взаємоповага і взаємодопомога, моральна і фізична стійкість супроти усіляких злигоднів, віра у власну перемогу – обов‘язково повинні передаватись від старших поколінь молоді.
Звістка про майбутній осередок Січі радує і козаків Царичанського козачого полку. У постанні майбутньої фортеці вони візьмуть безпосередню участь.

- Селищна рада вже подала до проектної організації Дніпропетровська заявку на розробку проекту «Козацька фортеця», - повідомив виконуючий обов‘язки отамана полку Володимир Кравченко. – Незабаром надійде кілька варіантів проекту. Від козаків проектанту, який відвідав Царичанку, висловлене побажання – щоб були кузня, смуга перешкод для козачат, де вони робитимуть вправи на силу і витривалість, майданчик для кінних вправ. У майбутньому тут проходитимуть екскурсії для учнів шкіл, «зелених» туристів тощо. Є лише застереження з приводу того, що до пагорба козацької фортеці впритул підходять повеневі орільські води. Та з огляду на умову, що майбутня Січ має бути лише на території селищної ради, обране саме це місце.
А славними традиціями приорільський край, де межували Гетьманщина і славне Військо Запорозьке низове, надзвичайно багатий. Поруч із майбутньою фортецею, на Подолі біля Орелі, 1709 року сталася битва запорозьких козаків, які йшли під проводом Костя Гордієнка на з‘єднання з військами гетьмана Івана Мазепи, із російськими драгунами. Тоді козаки, за переказами, вибили переважаючі ворожі сили з Царичанки, а Оріль була червоною від крові. Цей історичний факт Дмитро Яворницький в «Історії запорозьких козаків» т. 3, ст. 308 описує так: «Запорожці, перейшовши кордони своїх володінь, зробили два напади на росіян, один біля Царичанки, другий в місті Кобеляки. Біля Царичанки запорожці в числі 800 чоловік атакували бригадира Кампеля, в якого було три полки драгун чисельністю 3000 чоловік. Запорожці порубали 100 драгунів і 90 захопили в полон, втративши лише 30 чоловік. Така удача під Царичанкою одразу дала запорожцям славу хороброго війська і підняла на таку вершину їхній прапор, що число їхнє швидко збільшилося до 15000 чоловік…»
Ось поруч якого відомого історичного місця славного козацького лицарства постане козацька фортеця в Царичанці.

Григорій ДАВИДЕНКО.