Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кожній дитині потрібна родина!


01.09.2011

Дитині завжди краще зростати в родині – цей принцип закладено у розроблену фахівцями Дніпропетровської облдержадміністрації «Концепцію розвитку усиновлення та інших форм сімейного виховання».
Щоб обговорити перспективи втілення проекту, було проведено нараду за участю міністра освіти і науки, молоді та спорту України Дмитра Табачника.
За офіційними даними, на Дніпропетровщині щороку сиротіють або лишаються позбавленими родинної турботи понад 1000 дітей. У разі успішного втілення вищезазначеного проекту регіональна влада до 2013 року планує знизити кількість таких дітей на 28 відсотків. За словами очільника області Олександра Вілкула, Україні слід брати приклад із західних держав, де достойною альтернативою дитячим будинкам та інтернатам є прийомні сім‘ї та ДБСТ (дитячі будинки сімейного типу), при цьому акцент слід робити на національному усиновленні.
Для всебічної підтримки усиновлення в Дніпропетровську створено Центр матері і дитини, а також спеціальний тренінговий центр, основним завданням якого є підготовка майбутніх батьків до приходу в їхню родину чужої дитини.
Як зазначила заступник губернатора Дніпропетровщини Марія Пустова, проект «Концепція розвитку усиновлення та інших форм сімейного виховання» є, крім усього іншого, й економічно доцільним, адже утримання дитини в родині обходиться вдвічі дешевше, ніж проживання її в державних закладах виховання. Для прийомних батьків проект надає економічні та соціальні гарантії, а для батьків вихователів ДБСТ – стабільні робочі місця.
Олександр Вілкул запевняє, що роботу з утілення проекту в життя вже розпочато:
- Першим кроком у напрямку реалізації «Концепції» було підписання меморандуму про співпрацю між Дніпропетровською ОДА та благодійним фондом Ріната Ахметова «Розвиток України». Гадаю, наші спільні дії стануть запорукою успішних результатів.
Дмитро Табачник був приємно здивований тим фактом, що регіональна влада з рішучістю, якій можна позаздрити, підняла такий актуальний на сьогодні пласт роботи; вразили його скоординованість, виваженість і чіткість дій команди фахівців, а токож готовність дніпропетровських бізнесменів надати свою допомогу.

Ярослава ВАСИЛЬКІВСЬКА.