Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кращі хіти Духова


05.10.2016

Цей рік видався дуже непростим для томатів та й узагалі для пасльонових рослин. Але, попри все, нам вдалося зібрати гарний урожай. Потішили й інші культури, які ростуть на нашому городі, навіть екзотичні. Ми вирощуємо понад 50 сортів лагенарії. Різноманітні «динозаврики», «змії» та «кобри» плетуться по шпалері, з-під листочків рослин визирають «глечики», «пляшки» – круглі або приплюснуті. Саме такі форми мають плоди лагенарії. Поряд ростуть момордика і люфа. Цих культур у нас по десятку сортів. Усі вони різняться за формою плодів і за терміном дозрівання. Вирощуємо столові гарбузи, перець, дині, кавуни, баклажани, кольорову кукурудзу та багато інших диковинок. Але ніщо не може зрівнятися із величезною колекцією наших помідорів.

За 15 років вирощування цієї культури ми випробували більше тисячі сортів. Щороку відбираємо найурожайніші сорти, які не хворіють та стійкі до різноманітних стресових ситуацій. А останні декілька років погода розслаблятися не дає.

Зараз в нашій колекції близько 300 сортів помідорів, кожен з яких є унікальним та не схожим на інші. Отже, поговоримо сьогодні про кращі з кращих в 2016 році.

Надзвичайно оригінальним сортом, який здивував незвичайним поєднанням кольору і смаку, виявився Чіткий камінь (Lucid Gem). Це новий шедевр від відомого на весь світ селекціонера Бреда Гейтса. На жаль, я не впевненій в точності перекладу. Назву Чіткий камінь видав мені електронний перекладач з мережі Інтернет. А, як відомо, англійські словосполучення можуть відрізнятися від написання. Пишаюся і тим, що першим в нашій країні зміг виростити та спробувати на смак цей сорт. Автор сорту надіслав мені його разом з іншим насінням ексклюзивно.

Ці сплюснуті, фіолетово-помаранчевого кольору плоди вагою 150-200 г значно смачніші і солодші за інші томати із червоним забарвленням. Чіткий камінь містить набагато більше каротину і не викликає алергії. Сорт відмінно підходить для дитячого і дієтичного харчування. А підвищена місткість антоціанів (які надають плодам фіолетового кольору) роблять сорт неперевершеним за красою. Його зелені плоди під впливом світла поступово стають темно-фіолетовими. Нижня половина спілих томатів – помаранчева. М’якуш помаранчевий, а серединка плода – рожева. Кущ заввишки 1,2 м. Врожайність досить висока – до 7 кг із куща. Цей середньостиглий сорт можна вирощувати як у відкритому, так і в захищеному ґрунті.

Унікальний здобуток власної селекції – помідор Тигрова груша. Він має кілька досить оригінальних якостей. Його грушоподібні плоди янтарного кольору із темно-зеленими смугами. М’якуш різниться фісташковим кольором. Сорт середньостиглий з дуже солодкими, смачними плодами вагою до 120 г. Гадаю, що Тигрова груша прийдеться до душі багатьом городникам.

Розелла – один із нових чері-сортів у моїй колекції, який вирощую вже другий рік, і жодного разу не пошкодував про це. Він дуже рано дає солодкі, соковиті плоди. Посадіть у себе цей сорт - і впевнитесь: такого солодкого й соковитого помідора ви ще не куштували.

Розелла має кущ заввишки 2 м, а достигає разом з ультраранніми низькорослими сортами. Вага плодів 5-10 г, ростуть великими китицями. Ці рожеві «цукерочки» дуже полюбляє моя донечка Мілана. Отже, і наступного року буду саджати його побільше.

Стіною плодів здивував сорт Ерос. Він не новий, але поки ще рідкісний гість на наших городах, однак, гідний рости у кожного.

Відноситься він до середньоранніх, дозріває приблизно через 100-105 днів і плодоносить до заморозків. Кущ у нього високорослий, середня маса плодів близько 120 г. Плоди видовжені до 12-15 см, оранжевого кольору. Добре підходять для засолювання і консервування, в свіжому вигляді раджу для дієтичного харчування. Томатний сік помаранчевих томатів добре втамовує спрагу, приємний на смак, збуджує підшлункову залозу. Особливо корисний він в зимовий час, коли в раціоні харчування замало свіжих овочів.

Гарний цей сорт тим, що в суху погоду плоди можуть зберігатися до трьох тижнів на кущі і не втрачають свого товарного вигляду. Максимальний урожай з куща становить 10 кг.

Знову найврожайнішим цього літа був сорт Цукровий бізон. Все літо ми милувалися цими томатами – красивими, злегка ребристими, з малою кількістю насіння, щільними та важкими. Всі плоди на рослині великі, особливо перші – вагою до 1 кг і більше. Смакові й засолювальні якості заслуговують найвищої оцінки. Окрім того, сорт стійкий до фітофторозу й кореневої гнилі.

І наприкінці хочеться розповісти про помідор, який підкорив моє серце красою плодів, смаком і просто шикарним урожаєм. Улюбленцем і хітом цього літа став сорт Корейський довгоплідний. Жоден сорт не зрівняється з ними за красою. На кожному кущі висять десятки рожевих перцеподібних плодів. Вони різко відрізняються від інших томатів подовженим зігнутим носиком. Плоди вагою 100-150 г, солодкі, як мед. Оригінальними будуть у банках та не потріскаються від кип’ятку. Сорт дуже врожайний – близько 10-12 кг з куща за сезон. Як і всі рожеві, цей сорт має підвищений вміст лікопіну – джерела життя і довголіття.

Наступного сезону збираюся посадити побільше кущів цього сорту, щоб подарувати його людям, яким потрібні помідори. На жаль, ви не зможете знайти насіння цього сорту на базарі або в магазинах. А якщо вони і будуть продаватися, то за надзвичайною ціною.

Я ж пропоную їх усім, хто захоче вирощувати такі помідори, безкоштовно. Разом з пристойним урожаєм, мені вдалося зібрати багато насіння. І якщо вас зацікавив Корейський довгоплідний, я з радістю готовий поділитися цим сортом і надіслати його всім бажаючим БЕЗКОШТОВНО. Для одержання насіння не забудьте покласти конверт із зворотною адресою.

Руслан ДУХОВ, вул.Тюркина, буд. 41, с. Мишурин Ріг Верхньодніпровський р-н Дніпропетровська обл. 51610