Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Красиві та корисні


22.12.2011

Тривалий час цесарок вважали теплолюбною декоративною птицею, яка не має важливого господарського значення. Та й сьогодні їх не надто часто побачиш на сільських подвір’ях. Однак, на переконання фахівців, цесарки мають відігравати особливу роль у домашньому птахівництві. Це обумовлено високими смаковими якостями їхнього м’яса та яєць, які відносять до дієтичної делікатесної продукції. М’ясо цесарок ніжне, жирне, а у яйцях, порівняно з курячими, міститься більше вітаміну А, каротиноїдів, інших корисних поживних речовин. І головне - вони не втрачають свіжості та харчової цінності протягом цілого року.

УЯВЛЕННЯ про суто декоративне значення цесарок - помилкове. Справді, у них своєрідно забарвлене оперення, в основному сіре або сіро-синє з правильно розташованими блискучими дрібними білими плямами і краплинами, які нагадують перла, розсипані на темній тканині. У процесі одомашнення відбулися відчутні зміни у продуктивності цієї птиці: жива маса збільшилася з 1-1,2 до 1,5-2,5 кг, плодовитість - із 6-12 до 70-150 яєць і більше за сезон. Даремні й побоювання щодо теплолюбності цесарок. Вони добре пристосовуються до різних умов утримання, відзначаються високою життєздатністю. Розведення цесарок не складніше, ніж вирощування курей.
Ті господарі, хто вже тримає цесарок, відзначають їх важливу роль як ворогів багатьох шкідників городу і саду. Знищуючи велику кількість комах, вони не розгрібають грядок, не завдають шкоди культурним рослинам.
Цесарки зберегли деякі звички своїх диких предків. Птиця завжди тримається невеликими групами з кількох сімей (дикі предки у період розмноження живуть парами). За наявності в стаді великої кількості самок самці регулярно паруються тільки з декотрими з них, у той час як решта залишається незаплідненою. Цим значною мірою пояснюється низька заплідненість яєць порівняно з курячими.
Якщо залишати яйця в гніздах, зроблених самими цесарками, якась із них незабаром припиняє яйцекладку і починає насиджувати. Після видалення яєць з гнізда вона припиняє насиджування і знову відновлює яйцекладку.
В умовах домашнього господарства цесарят найчастіше виводять під квочками. При користуванні домашнім інкубатором температура в ньому під час інкубації має бути 37,4-37,6°С. Відносну вологість повітря у шафі інкубатора підтримують на такому ж рівні, як і при інкубації яєць інших видів домашньої птиці - 48-61 відсоток.
Утримують цесарок у таких же приміщеннях, як і іншу домашню птицю.
Годують цесарок такими ж кормами, як і курей яйценосних порід. При утриманні в клітках за умов повноцінної годівлі несучість цесарок вища, ніж при вигульному.