Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кредитна пастка


29.12.2011

Асоціація антиколекторів та правозахисників «Ваша надія» допомагає українцям, які потрапили у банківську кредитну пастку
Федір Олексюк, голова асоціації «Ваша надія», наголосив, що системне дослідження фінансово-економічних проблем кредитів в іноземній валюті та норм права дозволяє стверджувати, що згідно зі ст. 99 Конституції України «грошовою одиницею України є гривня». Відтак правових підстав для видачі фізособам споживчих кредитів в іноземній валюті, зокрема доларах США, немає.
За словами Ф. Олексюка, у його практиці були випадки, коли банки перераховували за автомобіль, придбаний у кредит, гривневі кошти, а вимагали від фізособи, яка взяла той кредит, його повернення в іноземній валюті. Особливо це виявилось під час фінансової кризи наприкінці 2008 року.
- У період фінансової кризи питання захисту прав споживачів фінансових послуг в Україні стало досить актуальним – наголосив Ф. Олексюк. – А кількість фактів порушень прав споживачів значно зросла, про що свідчить значна кількість звернень до правоохоронних органів та судів.
І хоча з подібними проблемами захисту прав споживачів фінансових послуг стикаються майже усі країни, у тій же Європі ситуація дещо інша. Наприклад, дають можливість відстрочки платежів по кредитному договору або ж зменшують відсоткові ставки, що у нас не практикується.
До речі, у Дніпропетровську регіональне відділення асоціації «Ваша надія» очолює Ігор Пометун, у Кривому Розі – Сергій Зінченко.
Зрозуміло одне: аби не втрапити у халепу і не стати «вічним» боржником вже не банківської установи, а колекторської фірми, яка викупляє в банків борги позичальників, а потім «вибиває» гроші всілякими методами, треба, передусім, уважно читати сам кредитний договір, а якщо він вже скріплений вашим підписом – виконувати його умови.
Якщо ж когось із наших читачів «дістають» колекторські фірми і вимагають негайно повернути ту чи іншу кругленьку суму, Федір Олексюк та його колеги готові надати правову допомогу. Телефони – в редакції.

Павло ЯКОВЕНКО.