Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кремезний дуб з маленького жолудя


02.12.2010

За певних умов саджанці деяких деревних порід можна виростити не лише на грядці, а й на підвіконні, як звичайні кімнатні рослини. Однак деревні породи, на відміну від більшості кімнатних рослин, мають сезонний цикл розвитку і потребують не тільки літнього періоду росту, але й зимового періоду спокою. Порушення сезонного ритму життя деревних порід, що ростуть у помірному кліматі, неминуче призведе до їх загибелі або, принаймні, до серйозних порушень розвитку. Таким чином, фази розвитку дерев у приміщенні мають більш-менш збігатися з фазами розвитку дерев на вулиці.


НАПРИКЛАД, жолудь дуба може прорости уже восени, і до весни у вас на підвіконні виросте з нього невеликий саджанець. Однак, якщо ви висадите цей саджанець у відкритий ґрунт, він скоріше за все загине у перший же рік. Якщо ж ви проростете цей жолудь навесні (приміром, у березні чи квітні), то вирощений до осені саджанець буде придатний до висаджування у відкритий ґрунт, здатний пережити зиму і нормально піти в ріст наступної весни.
Жолуді для вирощування (так само як і їх однорічні сіянці) можна знайти навесні після розтавання снігу в найближчому лісі, парку чи лісосмузі. Оскільки вони зимували в природних умовах і пройшли потрібну їм обробку холодом, їх можна висаджувати відразу після збирання - у березні, квітні або на початку травня. Перші листочки сходів багатьох деревних порід зовсім не схожі на листя дорослих дерев, тому не поспішайте вважати ці сходи за бур’яни. Нормальні листки, такі, як у дорослого дерева, у сходів багатьох деревних порід формуються лише до кінця першого року життя або на другий рік.
Бажано, щоб кожен саджанець ріс в окремому горщику чи стаканчику. Інакше досить складно відокремити потім один саджанець від другого, не пошкодивши їхні кореневі системи.
Для нормального розвитку саджанців потрібна достатня кількість землі. Для кожного дерева цей обсяг різний, але загальне правило одне: чим більше землі в горщику із саджанцем, тим краще рослина розвивається, тим легше забезпечити потрібні їй умови вологості й мінерального живлення. Мінімальний обсяг землі для вирощування однорічних сіянців дуба з жолудів - 700-1000 мл. У промислових умовах однорічні сіянці деревних порід вирощуються і у значно меншому об'ємі землі. Однак, при цьому необхідні більш часті поливи і підживлення.
Для вирощування саджанців можна використовувати практично будь-яку земляну суміш, що продається в магазинах для вирощування розсади овочевих культур чи квітів. Цілком придатний для цього і пухкий родючий грунт, взятий з городу чи поля.
Протягом усього сезону вирощування стежте за тим, щоб земля в горщиках постійно була вологою. Крім того, необхідні регулярні підживлення будь-яким комплексним добривом для домашніх рослин, розсади овочевих культур. Недостатність вологи чи мінерального живлення неминуче позначиться на інтенсивності росту ваших сіянців, і в результаті ви можете не одержати придатні для пересадки на постійне місце рослини.
Висаджувати вирощені в домашніх умовах сіянці дерев у відкритий ґрунт найкраще до настання сильних осінніх заморозків, щоб дерева встигли пройти акліматизацію і належним чином підготуватися до періоду зимового спокою. Найбільш придатний для цього час - період масового листопаду у вашій місцевості.