Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Крига скресла!


25.11.2015

Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (реєстраційний № 1123). Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 260 із 345 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

До речі, Парламентська Асамблея Ради Європи ще 2005 року закликала органи державної влади України розпочати роздержавлення преси. В Європі немає таких видань, які б належали державним структурам чи фінансувалися з державної казни. За європейськими стандартами і за своєю природою ЗМІ повинні бути контролерами влади, а не її оспівувачами. Для цього і необхідна незалежність ЗМІ.

Народний депутат України Микола Томенко на засіданні парламенту зазначив, що законом передбачені норми, які допоможуть «раз і назавжди відмовитися від того, щоб за рахунок бюджету мер розповідав про свої досягнення у своїй газеті, голова обласної ради - у своїй, а голова районної ради - у своїй». При цьому депутат зауважив, що йдеться «про немалі кошти».

Томенко також додав, що цьогоріч тільки у київському міському бюджеті на комунальні медіа витрачено 35 млн. гривень!

Як зазначає Головне науково-експертне управління ВР, цим законом передбачено, що органи державної влади мають вийти із числа співзасновників таких ЗМІ.

За орієнтовними розрахунками, на реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації загальна сума коштів становитиме 195,57 млн. гривень, в тому числі: на першому етапі в сумі 6, 98 млн. гривень; на другому етапі – в сумі 188,59 млн. гривень.

У пояснювальній записці сказано, що протягом 2013 року фінансову підтримку отримали 645 газет в сумі 97 899 500 гривень. В середньому на одну газету виділено 151,8 тис. гривень. За інформацією Державного комітету телебачення і радіомовлення України на 2014 рік було заплановано надання фінансової підтримки в сумі 97 064 000 гривень. В середньому на одну газету - 150,5 тис. гривень.

Реформування ЗМІ проходитиме шляхом виходу із складу засновників органів державної влади або місцевого самоврядування з подальшим створенням нового суб’єкту господарювання, якщо з відповідною ініціативою виступатимуть члени редакції.

Закон набирає чинності 1 січня 2016 року.

Двадцять років разом з вами

Шановні читачі «Сільських новин»!

Дякуємо кожному з Вас, що впродовж всього часу знаходили можливість передплачувати нашу газету і таким чином підтримувати її існування. Протягом цих двадцяти років газета «Сільські новини» ніколи не отримувала бюджетних дотацій, а існувала лише за рахунок коштів своїх передплатників та рекламодавців.

Журналісти «Сільських новин» при виході на пенсію не отримували статус «прирівняних до державних службовців», (як у державних та комунальних ЗМІ), а ставали пенсіонерами як працівники звичайних підприємств. Журналістів «Сільських новин», які своїми публікаціями активно боролись з казнокрадством та корупцією, відстоювали інтереси простих людей, завжди активно виступали за свободу і справедливість, за збереження екології, завжди несли національно-патріотичну ідею, ніколи не нагороджували державними нагородами та почесними званнями. Інша справа, а чи варто ті нагороди для працівників мас-медіа засновувати? Напевно, у США чи Канаді важко уявити творчого працівника чи редактора, який має звання заслуженого журналіста США чи Канади. Або ж американського мера, який з номера в номер розповідає про свої досягнення у газеті, яка фінансується з бюджету…

У 1996 році під час участі у фестивалі журналістики, який тоді проходив у Ялті, мені довелось спілкуватись з редактором однієї з прибалтійських газет. Ще тоді запитав його, чи є у країнах Балтії державні, комунальні ЗМІ. На що той здивувався і відповів, що з проголошенням незалежності одним з перших у них був закон про заборону засновництва ЗМІ органами державної та виконавчої влади. У нас, як бачимо, до цього треба було йти довгих 24 роки та ще чекати три роки перехідного періоду.

Прийнятим законом передбачено внесення змін, зокрема, до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», де статтю 8 доповнено новою частиною такого змісту: «Органи державної влади, інші державні органи та органи місцевого самоврядування не можуть виступати засновниками (співзасновниками) друкованих засобів масової інформації».

А оскільки фінансування друкованих засобів масової інформації та редакцій з державного та місцевих бюджетів припиняється лише через три роки після набрання чинності цього закону, у державних та комунальних ЗМІ є ще час для того, аби не напружуватись, а у нас – аби дожити до того, коли усі видання працюватимуть у рівних умовах, а не будуть «жирувати» за рахунок бюджету, а простіше – за наш з вами рахунок.

Зі щирою повагою до усіх читачів «Сільських новин» з побажаннями доброго здоров’я, витримки та миру на нашій українській землі

Олексій ГУДЕНКО, головний редактор.