Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кролик - колективна тварина. А кіт живе сам по собі...


05.01.2011

2011-й рік за японським гороскопом буде роком Кота, а за китайським – Кролика. Як уживаються між собою ці пухнасті створіння? Чим вони схожі, а чим – кардинально відрізняються?
ДОНЕДАВНА я була переконана, що коти і кролі не дружать між собою. Принаймні подруга, яка виросла в селі, розповідала, що її киця полювала на маленьких кроленят. Вона застрибувала на дерево і звідти спостерігала за вухастими клубочками. Щоб чотирилапа нікого не поцупила, довелося закривати дошками усі великі щілини в клітці. Дорослі кролі кішці були нецікавими – мабуть, боялася, що зможуть за себе постояти.
Два роки тому у багатьох столичних виданнях з’явилася сенсаційна новина – у селі Дубівці Черкаського району у родині Миколи та Раїси Куксів семирічна кішка Мері всиновила восьмеро кроленят-сиріт. Вона не лише їх гріла, а й годувала молоком. Материнські почуття у Мері прокинулися після того, як вона втратила своїх кошенят (їх “пустили у далеке плавання”). У ці дні на господарстві померла кролиця, і її двотижневі малюки залишилися без мами. Господиня пробувала годувати кроленят з піпетки, але з того нічого не вийшло. Вирішила підкласти кішці – тикала мордочками в живіт, і Мері почала мурчати до них, як до своїх діток. Коли кішці приносили в клітку молоко, кроленята також пили з нею, навіть їли її улюблений рисовий суп. З часом малюки почали переймати у своєї мачухи котячі повадки - стали такі ж спритні, як і вона. Коли кроленята підросли і вже не потребували котячого молока, Мері відлучили від вухастої дітвори. Але варто господарям відчинити клітку для кролів, кішка миттю туди застрибує.
Як пояснив ветлікар Львівського цирку Ярослав Мельник, у природі немає абсолютів: тварини не можуть бути лише друзями або лише ворогами. Усе залежить від обставин, в яких вони опиняються. Наприклад, якщо кішка “без прописки” і голодна, вона буде полювати на все, що їй буде здаватися їстівним, в тому числі й на кроликів. Чому їх не з’їсти, якщо вони такі ж смачні, як миші? Якщо кішка домашня і кролик домашній, буде сприймати його як “свого”. Усі свійські тварини між собою уживаються, незалежно від того, в кого який хвіст чи вуха, – сприймають одні одних як велику сім’ю. Котів і кроликів окремо виділяти не варто – вони такі ж, як інша живність.
Якщо у міській квартирі поселити кішку і декоративного кролика, одна з тварин може вважати себе головнішою. Не останню роль тут відіграє характер, але визначальним буде інстинкт. ”Кролик – колективна тварина, - каже пан Ярослав. – Він може підкорятися сильнішому або сам таким бути. Кіт – живе сам по собі. Він не буде претендувати на главенство, але вимагатиме поваги – не дасть наплювати собі в кашу”.
Якщо у наступному році хтось захоче завести собі цю живність – на “фарт”, варто врахувати один нюанс: кролик гризтиме все, що буде бачити перед собою. Або придбайте для нього клітку, або селіть у кімнату з меблями, яких не шкода. Загалом декоративні вухастики невибагливі у догляді.
Котяче вухо повертається на 180 градусів, причому робить це в десять разів швидше, ніж у собаки.
Блакитноокі білі кішки часто бувають глухими.
Малюнок поверхні носа котів унікальний, як відбиток пальця у людини.
Домашні кішки – це єдиний різновид котячих, здатний тримати хвіст вертикально при ходьбі. Усі дикі кішки тримають при ходьбі свої хвости горизонтально або між ногами.
Під час бігу домашня кішка може робити ривки зі швидкістю до 50 кілометрів на годину.
Кішка легко стрибає на висоту, яка в п’ять разів перевищує її зріст.
Полюючи на мишей, вона рятує в рік до 10 тонн зерна! В Англії кішок використовують для охорони зерносховищ та інших харчових складів. Коти також охороняють від мишей книги та інші реліквії Британського музею. А в Австрії кішка, яка прослужила в охороні складів кілька років, отримує довічну “пенсію”, яка видається молоком, м’ясом і бульйоном.
Кролики відрізняються від зайців тим, що їх дитинчата зазвичай народжуються сліпими та голими.
Кролики, як і коти, пітніють лише через подушечки на лапах і ходять, ступаючи на кінчики пальців.
Хижак може налякати кролика до смерті.
Деякі кролики хропуть із задоволенням.
Кролик може стрибнути майже на метр у висоту.
У кроликів дуже чутливі вуха, якими вони крутять в будь-якому напрямку, а також регулюють температуру тіла.
Двокілограмовий кролик може випити стільки води, скільки десятикілограмовий собака.
Кролики можуть видавати звуки, схожі на котяче муркотіння.
Очі кроликів розташовані таким чином, що вони можуть бачити, що відбувається позаду, не повертаючи при цьому голови. Але, в той же час, прямо перед носом кролика є сліпа зона – не бачать нічого.

Олеся ПАСТЕРНАК.