Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кухня для всіх від 09.01.2020


09.01.2020

Картопляні галушки з м’ясом і грибами
Для галушок вам знадобиться: 200 г картоплі, 100 г манної крупи, 300 мл молока, яйце, чайна ложка солі. 
Для основної страви: 300 г курячого філе, 200 г печериць (9-10 грибів середнього розміру), 50 г вершкового масла, склянка сметани, чайна ложка гірчиці, перець, сіль. 
Картоплю натріть на дрібній тертці і відіжміть руками або в серветці. Перекладіть віджату картоплю в миску, розпушіть і посоліть. Накрийте миску кришкою. Закип’ятіть молоко, влийте його в манну крупу, швидко перемішайте і так само швидко змішайте з картопляною масою. Додайте яйце. Посоліть. 
Мокрими руками добре вимісіть тісто. Формуйте галушки змоченими водою руками. Робіть кульки діаметром приблизно 3 см. Опустіть галушки в підсолений окріп і варіть 10 хвилин.
 Куряче філе наріжте невеликими довгастими шматочками впоперек волокон. Помийте гриби і наріжте їх пластинками.  У сметану покладіть гірчицю і добре перемішайте. Моркву наріжте кружечками і обсмажте на вершковому маслі протягом 4-5 хвилин. Додайте до моркви куряче філе та гриби.  Через 5 хвилин залийте суміш сметаною, посоліть і поперчіть. Тушкуйте на слабкому вогні 10 хвилин Готові галушки розкладіть по тарілках і полийте вмістом сковороди.
 
Сирні булочки з картоплею 
200 г нарізаної кубиками картоплі, 2 склянки борошна, чайна ложка швидкорозчинних сухих дріжджів, 110 мл теплої води, 200 г твердого сиру, 2 ч. ложки олії, сіль.
Відваріть картоплю у великій кількості злегка підсоленої води до готовності. Відкиньте на друшляк, обсушіть, покладіть знову в каструлю. Розімніть і остудіть. Просійте борошно у велику миску, додайте дріжджі і дрібку солі. Додайте картопляне пюре у борошно і перетріть руками, щоб тісто нагадувало крихти. У середині зробіть ямку і влийте туди воду. Спочатку перемішуйте ножем із закругленим лезом, а потім руками.  Викладіть тісто на стіл, притрушений борошном, і вимішуйте 5 хвилин. Покладіть тісто в миску. Накрийте вологим рушником і поставте в тепле місце на годину, поки тісто не збільшиться в об’ємі вдвічі.
 Викладіть тісто на стіл, обімніть, вимісіть ще кілька секунд, розділіть його на 12 частин і скачайте з них кульки. Посипте деко натертим на крупній тертці сиром. Ретельно обваляйте в сирі кожну кульку. Розкачайте кожну кульку в довгу ковбаску. З’єднайте два краї ковбаски і перекрутіть. Покладіть булочки на деко, змащене олією. Накрийте деко вологим рушником і поставте підніматися в тепле місце на 30 хвилин. Розігрійте духовку до 220°С. Випікайте 10-15 хвилин.
 
Рогалики «Повітряні»
0,5-1 скл. молока, 2 ст. л. цукру + для посипання, 25 г дріжджів, 200 г вершкового масла, 300 г борошна.
Для начинки: 200 г сиру, щіпка ваніліну, ст. ложка сметани, 2 ст. л. родзинок, цукор за смаком.
Для тіста дріжджі розчинити в теплому молоці. Додати цукор, добре перемішати і залишити на 15 хвилин. Потім додати розтоплене вершкове масло, просіяне борошно і замісити некруте тісто. Помістити в холодильник на 30 хвилин. Для начинки сир збити зі сметаною, цукром і ваніліном. Додати промиті родзинки і перемішати. Потім тісто розкачати в коло, нарізати трикутниками. 
На широкими край кожного трикутника викласти начинку, тісто згорнути рулетом. Рогалики викласти на вистелене пергаментом деко, змастити водою і посипати цукром. Випікати 30-35 хвилин при 200 градусів.