Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кухня для всіх від 03.02.11


03.02.2011

Вертуни з яблуками. Три склянки борошна, яйце, 1 ч. ложка масла, сіль, 1/4 склянки сухарів, 800 г яблук.
З просіяного борошна замішують на воді, додаючи яйця, масло, сіль за смаком, не дуже густе тісто, відбивають його об стіл доти, поки в тісті не з'являться пухирці. Тісто загортають у мокру серветку і ставлять на 2 год. в холодильник. Після цього тісто розкачують на кружки завтовшки в 3-5 мм, дають трохи підсохнути, на середину кожного гіркою кладуть дрібно нарізані яблука, посипають сухарями і згортають тісто трубкою. Вертуни кладуть на добре змащений жиром лист, ставлять в нагріту духовку, під час випікання обливають жиром.
Шарлотка з яблук. Білий батон, 2 яйця, склянка молока, 10 яблук, 100 г цукру, 50 г вершкового масла, 1/2 ч. ложки кориці.
Порізати батон на тоненькі грінки і, вмочуючи їх у збиті з молоком яйця, посипати цукром з корицею. Дно і стінки змащеної жиром каструлі вистелити грінками, а середину наповнити почищеними і нарізаними яблуками, посипати їх цукром і корицею, покласти кусочками вершкове масло. Зверху закрити грінками і запекти в гарячій духовці (200°С) протягом 30-40 хв. Холодну шарлотку викласти на тарілку і посипати цукром.
Півники з яблук. 5 великих яблук, 200 г цукру, 1 білок. 3 яблук видалити серцевину, спекти їх і протерти крізь сито. Додати цукор, білок і все разом збивати, тримаючи миску з масою в холодній воді. Коли маса загусне так, що ложка в ній стоятиме, набирати столовою ложкою і класти на лист, застелений промащеним папером. Поставити в теплу духовку (150°С) на 45 хв., щоб півники висохли.