Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

кухня для всіх від 12.04.2012


12.04.2012

Буженина. Свинина – 1 кг, цибуля – 50 г, часник – 30 г, хлібний квас – 500 г, оцет – 50 г, вершкове масло – 100 г, сіль, перець, лавровий лист, м’ята, зелень петрушки – за смаком.
Свинину без кісток нашпигувати цибулею, часником, натерти сіллю, перцем, покласти в керамічну або емальовану каструлю, залити хлібним квасом з оцтом, додати лавровий лист, м’яту і на 1-2 доби поставити в холодильник для маринування. Мариноване м’ясо вийняти, покласти в каструлю і запікати в духовці до готовності. Готову буженину нарізати тоненькими скибочками, викласти на блюдо, полити розтопленим вершковим маслом і прикрасити зеленню петрушки. Окремо подати смажену картоплю, огірки, помідори і солодкий перець.
Крученики по-закарпатськи. Свинина – 1 кг, сіль, перець – за смаком, гриби – 50 г, цибуля – 100 г, яйця – 3 шт., борошно – 50 г, вершкове масло – 50 г, грибний відвар – 400 г, сметана – 200 г.
Свинину нарізати шматочками, відбити, посолити, поперчити. На кожен шматочок покласти грибний фарш, згорнути рулетом, перев’язати ниткою і тушкувати. Готові крученики залити грибною підливою і трохи протушкувати.
Грибний фарш: гриби промити, відварити і дрібно посікти. Цибулю обсмажити до золотистого кольору, змішати з половиною грибів, сіллю, перцем, вареними яйцями.
Підлива: борошно спасерувати на вершковому маслі, додати грибний відвар, сіль, сметану, гриби, що залишилися, і добре перемішати.
Запіканка м’ясна. М’ясо (яловичина, свинина, телятина) – 1 кг, цибуля – 200 г, олія – 50 г, картопля – 1 кг, молоко – 100 г, вершкове масло – 100 г, яйця – 2 шт., сметана – 300 г, сіль, перець за смаком.
М’ясо відварити, пропустити через м’ясорубку і змішати з підсмаженою цибулею, перцем, сіллю. Картоплю почистити, відварити, протерти крізь сито, додати гаряче молоко, сирі яйця, сіль, розігріте вершкове масло і добре перемішати. На сковорідку викласти половину картоплі, розрівняти, зверху покласти м’ясний фарш, а на нього – решту картоплі. Запіканку змастити яйцем і запекти в духовці. Подавати на стіл зі сметаною.
Кролик у сметані. Кролик – 1 кг, часник – 20 г, борошно – 50 г, свинячий жир – 100 г, сметана – 200 г, лавровий лист, сіль, перець за смаком.
Підготовлену тушку кролика натерти сіллю, часником, розрізати на шматки, обваляти в борошні і підсмажити на свинячому жирі до напівготовності. М’ясо скласти в каструлю, додати сіль, перець, лавровий лист, воду, сметану і тушкувати до готовності. Подавати з відвареною картоплею, поливши соусом, в якому тушкувався кролик.