Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кухня для всіх від 13.08.2015


12.08.2015

Здобний рулет з маком

Для тіста: 1 кг борошна; 30 г дріжджів; 1,5 склянки молока, склянка цукру, 5 жовтків; 300 г масла вершкового; 0,5 ч. ложки солі; ванілін.
Для начинки: 150 г меду; 300 г маку.
У теплому молоці розводимо дріжджі і змішуємо з просіяним борошном. Потім замішуємо тісто і ставимо в тепле місце без протягів хвилин на 30-40. Коли наше тісто збільшиться в 2 рази в обсязі, додаємо до нього жовтки, розтерті до білого кольору з ваніліном і цукром, борошно, розтоплене масло і гарненько вимішуємо. Знову ставимо підходити (приблизно на годину). Тим часом займемося начинкою: запарюємо мак окропом чи молоком, накриваємо кришкою і даємо постояти хвилин 30 потім добре віджимаємо і змішуємо з медом. Можна мак пропустити через м’ясорубку.
Тісто розкачуємо на присипаному борошном столі в пласт товщиною близько 1 см, викладаємо зверху начинку, згортаємо рулетом і даємо постояти близько півгодини. Випікається рулет 40 хвилин в нагрітій духовці (180 градусів). Перед тим, як поставити рулет в духовку, можете змастити його збитим жовтком, щоб випічка підрум’янилася.
Таким же чином ви можете приготувати рулет з маком і горіхами. Вам всього лише знадобиться 150 грам горіхів, попередньо злегка обсмажених і порізаних на шматочки. Змішайте макову начинку з горішками і готуйте так само.
З приготованого за цим рецептом тіста також виходять відмінні булочки з маком.

Маківник

2 скл. маку, 3 ст. ложки масла, цукор або мед за смаком, жменька родзинок, трохи горіхів, 0,5 скл. цукрової пудри, сік і цедра з лимона, чарка коньяку.
Мак запарте кип’ятком хвилин на 20, тоді відцідіть та перетріть у макітрі до виділення білуватого макового молочка. Замість перетирати у макітрі, можна спробувати пропустити мак кілька разів через м’ясорубку або скористатися блендером.
На пательні розігрійте масло, додайте мак, цукор або мед за смаком і кілька хвилин посмажте так на малому вогні. Білки добре збийте з цукровою пудрою, тоді зніміть з вогню мак, трохи охолодіть і змішайте білкову піну з начинкою. Додайте родзинки, мелені горіхи, сік з лимона, коньяк.

Курячі оладки

Куряче філе, 2 цибулини, сіль, перець, яйце, ст. л. майонезу, ст. ложка борошна, олія - 4 ст. ложки.
Куряче філе добре промити й обсушити вафельним рушником. Порізати дрібною соломкою. Цибулю почистити й порізати маленькими кубиками, чим дрібніше, тим краще. Перемішати цибулю з нарізаним курячим філе. Додати сіль і перець, залишити маринуватися на 2 години. Розбити яйце й перемішати з курячим філе та цибулею. Додати майонез і борошно. Ретельно перемішати всі інгредієнти. Викладати ложкою на розігріту сковорідку з олією. Смажити до золотавого кольору з двох боків 2-3 хвилини.