Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

кухня для всіх від 14.06.2012


14.06.2012

Петрів піст триває до 12 липня.
Строгий піст (сухоїдіння) в середу і п'ятницю. У понеділок можна гарячу їжу без олії. У решту днів - риба, гриби, крупи з рослинним маслом.
Сьогодні ми запропонуємо пісні страви тим, хто дотримується посту.

УХА ЗІ СВІЖОЇ РИБИ (МОНАСТИРСЬКИЙ РЕЦЕПТ). На 2 л води потрібно: 1-1,5 кг риби, 1/3 склянки пшона, 1 морква, 3-4 картоплини, 1 ріпчаста цибулина, 10 горошин чорного перцю, сіль, зелень за смаком . Рибу почистити, випатрати, промити і зварити з неї бульйон, знімаючи в міру необхідності піну. Вийняти рибу, а бульйон ретельно процідити через часте сито і поставити на вогонь. Коли закипить, покласти в каструлю пшоно, нарізані соломкою картоплю і моркву, цибулину, лавровий лист і перець. Варити до готовності овочів. 
У цей час руками розібрати рибу на невеликі шматочки, уважно вибираючи кістки. Коли суп звариться, покласти в нього шматочки риби і прокип’ятити 2-3 хвилини. При подачі на стіл посипати юшку рубаною зеленню.
МАННИЙ СУП. Потрібно: 4 ст. ложки олії, 3 ст. ложки манної крупи, 7-8 склянок води, 5 картоплин середнього розміру, чорний перець, зелень петрушки. Підсмажити на олії манну крупу. Додати води і трохи солі. Довести до кипіння і опустити в суп картоплю, нарізавши її дрібними кубиками.
Готовий суп зняти з вогню, заправити чорним перцем і посипати дрібно нарізаною зеленню петрушки.

ПІСНИЙ ПЛОВ З ЧОРНОСЛИВОМ (МОНАСТИРСЬКИЙ РЕЦЕПТ). Потрібно: 0,5 кг рису, 2 великі ріпчасті цибулини, 3 моркви, 2 болгарські перці, 200 г чорносливу, 3 свіжих помідори, 3-4 зубчики часнику, рослинна олія, лавровий лист, сіль і чорний мелений перець за смаком, 600-700 мл води. Цибулю, моркву, болгарський перець нарізати і обсмажити на олії окремо до готовності. 
Чорнослив порізати соломкою. Часник дрібно порізати. Помідори порізати кубиками. Рис промити, покласти в алюмінієву каструлю. Туди ж додати обсмажені овочі, помідори, часник, чорнослив, лавровий лист, сіль і перець.
Весь вміст перемішати й залити гарячою водою. На сильному вогні довести до кипіння, а потім варити на слабкому до готовності, не помішуючи.
ДЕРУНИ. Картоплю очистити, вимити. Половину порції картоплі натерти на дрібній тертці або пропустити через м’ясорубку, другу половину натерти на крупній тертці. Додати подрібнену цибулю і часник. Посолити, поперчити за смаком. Можна додати улюблені прянощі або приправу для картоплі. Все перемішати, додавши трохи борошна і смажити на олії.
Особливо гарні деруни з квашеною капустою і солоними огірочками або з салатами.