Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

кухня для всіх від 19.02


19.02.2015

Салат «Ласунка»

Один відварений і очищений буряк, 100 г чищених горіхів, 2 варених і очищених морквини, 100 г ізюму (залити теплою водою, потім висушити на серветці), 150 г твердого сиру, 2 зубки часнику, сіль і перець, 200 г майонезу.

Буряк, моркву і сир тремо на великій тертці в окремі тарілки. Буряк змішуємо з подрібненими волоськими горіхами, солимо і перчимо. Моркву змішуємо з ізюмом, солимо. Сир змішуємо з давленим часником.

Спочатку викладаємо в салатник моркву з ізюмом і змазуємо майонезом. Потім тертий сир з часником, змазуємо майонезом. Зверху - буряк з горіхами і покриваємо майонезом, що залишився. Прикрашаємо зеленню. Даємо салату настоятися в холодильнику не менше 30 хвилин.

Жюльєн у картоплі

Кілька картоплин, 100 г вершкового масла, 400 г дрібно нарізаних печериць або інших грибів, цибулина, пів ст. ложки борошна, 250 мл вершків або сметани, 100 г тертого сиру, сіль, перець - за смаком. У кожної з добре промитих бульб зрізуємо один бік - приблизно 1/3 товщини. Більші частини картоплин, що вийшли, будуть «кокотницями» для жульєна. Акуратно чайною ложкою вибираємо середину, щоб бортики й денце «кокотниці» були не товще 5-7 мм.

На сковороді розпускаємо 50-70 г вершкового масла і кладемо в нього 400 г досить дрібно нарізаних грибів.

Помішуючи, чекаємо, коли гриби виділять сік і осядуть, тушкуємо їх ще 2-3 хвилини при помірній температурі і додаємо дрібно накришену ріпчасту цибулю. Тушкуємо ще хвилин 5-7, помішуючи, і додаємо 1/2 ст. л. борошна, усе ретельно перемішуємо. Через 1-2 хвилини вливаємо вершки або сметану. Злегка солимо, перчимо і тушкуємо отриману суміш до загустіння. Відставляємо сковороду убік.

У змазаний маслом жаростійкий посуд укладаємо «кокотниці» з картоплі, кожну солимо, перчимо, кладемо по крихітному шматочку вершкового масла. Потім викладаємо гриби. Наповнені «кокотниці» ставимо в розігріту до 180-200°С духовку. Хвилин через 15 після початку запікання виймаємо «кокотниці» і присипаємо жуюльєн натертим сиром і знову відправляємо в духовку ще на хвилин 15-20. Перед подачею на стіл кожну картоплину поливаємо чайною ложкою розтопленого вершкового масла.

Торт «Чорний принц»

Тісто: 3 яйця, 140 г борошна, 200 г цукру, 200 г сметани 25% жирності, 2 ст. ложки какао, ч. ложка соди, погашеної в ст. ложці лимонного соку.

Для крему: 700 г сметани 25% жирності, 150 г цукру.

Для прикраси: третина плитки розтопленого шоколаду.

Яйця збити з цукром до збільшення маси вдвічі. Додати сметану, перемішати. Всипати борошно, змішане з какао, перемішати. Додати соду, погашену в лимонному соку, добре перемішати і викласти тісто в роз’ємну форму для випічки, змащену маслом. Випікати при 180 С близько 35-40 хвилин до готовності (перевірити дерев’яною шпажкою - вона повинна залишитися сухою). Бісквіт остудити, розрізати на 3 коржі. Для крему збити сметану з цукром.

Кожен корж промазати кремом і повністю залити кремом зверху (щоб торт з усіх боків був білим). Прибрати в холодильник на кілька годин, можна на ніч.

Перед подачею прикрасити торт розтопленим шоколадом. Торт чорний принц готовий.