Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

кухня для всіх від 19.09.2013


19.09.2013

Як солити сало

Сало - це тваринний жир, що відкладається переважно під шкірою тварини. Сало активно вживається в їжу: додається у фарш, використовується замість олії для смаження, сало солять і коптять.
Незважаючи на велику кількість жирів, що містяться в салі, його в невеликих кількостях варто включати в свій раціон. У ньому міститься велика кількість жирних кислот (більше ніж у вершковому маслі), які беруть участь в утворенні клітинних мембран і необхідні для нормальної роботи серця.
Сало краще вживати щодня, у невеликих кількостях разом з овочами. Смачніше вживати цей продукт в солоному вигляді. У цій статті спробуємо розібратися, як солити сало. Солоне сало можна придбати на ринку, в магазині або супермаркеті, але краще приготувати його вдома.


Щоб правильно солити сало дотримуйтесь ряд рекомендацій
При покупці уважно огляньте сало, колір продукту повинен бути білим або блідо-рожевим. Чим товща шкіра, тим сало вийде жорсткіше при засолі.
Якщо під шкірою в сало вільно входить сірник, значить воно свіже.
Сало швидко вбирає запах продуктів, що лежать поруч. Щоб позбутися від цього запаху, його слід вимочити 2-3 години у воді з часником.
Для засолювання використовуйте тільки велику кухонну сіль. Йодована і дрібна - не підійдуть.
Щоб сало просолилось швидше, наріжте його шматочками або зробіть проколи.
Солити сало можна 3-ма способами: сухе засолювання, варене сало, соління в розсолі. Далі розглянемо кілька рецептів, як солити сало.

Сухе засолювання
Посолити сало цим методом можна досить швидко. Єдиний недолік – нетривалий термін зберігання отриманого продукту (близько місяця). Натріть сало крупною сіллю і сумішшю приправ - чорним перцем, рубаним часником. Можна використовувати абсолютно будь-які приправи на ваш смак. Покладіть натерте сало в пакет на 12 годин, а потім приберіть в морозильник. Продукт буде готовий до вживання через 2-3 тижні.

Сало по-українськи
Солити сало цим способом потрібно почати з приготування розсолу. Змішайте 1 літр води і 2/3 склянки солі. Покладіть на дно емальованого відра бавовняну серветку, а зверху на неї спеції: перець запашний, лавровий лист, рубаний часник, розмарин. На спеції покладіть шматок сала. Повторіть чергування спецій з салом кілька разів. Верхній останній шматок сала накрийте серветкою, прикрийте тарілкою або кришкою і покладіть зверху вантаж, на 5 днів залийте розсолом. Коли сало буде готовим, викладіть його в мішечки і відправте в морозильну камеру на зберігання.

Ароматне сало
Щоб посолити сало з ароматним запахом, спочатку приготуйте суміш приправ: мелений червоний перець (крупного помелу), куркуму, сушений кріп, 3-4 гвоздики, мелений лавровий лист, корицю, мускатний горіх.
Наріжте сало невеликими шматками, покладіть в каструлю і залийте водою. Доведіть до кипіння. Через 3 хвилини після того, як почне з’являтися піна, зніміть сало з вогню. Додайте сіль (4,5 столові ложки на 1 кг сала). Залиште на 12 годин у прохолодному місці. Після обсушіть рушником і натріть часником і приправою. Покладіть в морозильник. Коли сало стане досить твердим, його можна буде їсти.