Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

кухня для всіх від 21.03.2013


21.03.2013

Вареники замість млинців!

Редакція отримала відгук на рецепти млинців, вміщених у «Сільських новинах» за 14 березня ц.р. Наш читач Олександр переконаний, що для українців набагато ближча інша національна страва – вареники:
«Ось як описує зрозумілими для росіян термінами свято Масляної (Колодія) на українських землях, ще у далекому 1850 році, себто 163 роки тому, видатний український етнограф та громадський діяч Микола Маркевич в газеті «ПЕТЕРБУРЖСКИЕ ВЕДОМОСТИ»: «В конце февраля приходит Масляница; женщины волочат колодку, т.е. идут по домам и привязывают парубкам и дивкам небольшую колодку к ноге, в наказание за то, что не вступили в брак в прошлый Мясоед. Эту колодку можна снять не иначе как за некоторый выкуп; на собранные деньги пируют и вместо блинов московских подают вареники со сметаною; на маслянице это главное блюдо».
Вареники – обрядова страва українців, яка дійшла до нас з часів «трипільської культури». Молодий місяць символізував собою жіноче начало, а вареник був його уособленням. З появою на небі молодого місяця наші прадіди мусили помолитись, аби щастило цілий місяць. Аби місяць сприяв добробуту, робили дарунок у вигляді вареників. Начинка вареників символізувала собою вагітну жінку, а відтак, продовження роду. Наприклад, вареники, начинені пшоняною кашею, сприймались прадідами як символ майбутнього врожаю; начинка з грибів сприяла чоловічій силі, з риби – жіночій; вареники, начинені посічененими вареними курячими яйцями та зеленню, наділялися великою життєтворчою силою; вареники з маком уособлювали багатоманітність світів та зоряного світу; вареники з вишнями або черешнями вважались чарівними... Особливе ж місце займали вареники з сиром, - продуктом переробки молока, а молоко було символом примноження та достатку».

Пісні вареники з капустою
Тісто для пісних вареників замішується без яєць і молока, а щоб воно було ніжним і м’яким, вода для замісу повинна бути дуже гарячою. Просійте 500 г борошна, перемішайте його з чайною ложкою солі і, поступово вливаючи гарячу воду, замісіть тісто, спочатку перемішуючи його ложкою, а коли достатньо охолоне – руками. Відкладіть готове тісто на 20-30 хвилин, накривши його рушником, і приготуйте начинку.
Почистіть дві цибулини і дві морквини, цибулю дрібно наріжте, моркву натріть на тертці. Овочі поставте пасерувати на олії і дрібно наріжте близько 1 кг білокачанної капусти. Капусту викладіть в сковорідку з морквою та цибулею і тушкуйте до рум’яності, посоліть і поперчіть за смаком, коли вона буде майже готовою. Остудіть.
Тісто розкачайте ковбаскою, наріжте на шматочки і сформуйте коржики завтовшки 2 мм. Чайною ложкою покладіть начинку на середину кожного коржа, складіть його навпіл і, притримуючи великим пальцем начинку, защипайте краї. Складайте вареники на посипану борошном дошку так, щоб вони не торкалися один одного.
Готуютьвареники з капустою в киплячій воді протягом 5-7 хвилин. Подають зі сметаною або розтопленим вершковим маслом.