Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

кухня для всіх від 29.12.2011


29.12.2011

Новорічна печеня з травами. 1,2 кг свинини, 1 ст. ложка гострої гірчиці, 1 ст. ложка меду, 250 г червоного сухого вина, 1 ст. ложка соку лимона, 2 зубки часнику, 1 велика цибулина і кілька малих, 250 г шампіньйонів, склянка сметани, 2 пучки зеленої петрушки, по 1 ч. ложці розмарину і кмину, мелений чорний перець, сіль.
З гірчиці, меду, 150 г вина і соку лимона приготувати маринад. Велику цибулину потерти на терці, розчавити часник і додати до маринаду. Заправити маринад перцем і сіллю. Приблизно на 2 год. покласти м’ясо в готовий маринад. Розігріти олію в гусятниці і підсмажити м’ясо до золотавого кольору. Додати порізані шампіньйони і маленькі цибулини. М’ясо посипати половиною суміші з трав, долити решту вина. Тушкувати, накривши кришкою, у гарячій духовці близько 90 хв. За 25 хв. до закінчення приготування посипати страву рештою трав. Соус, що залишився після приготування м’яса, прокип’ятити ще 5 хв., заправити сметаною і додати сіль і перець. Подавати до м’яса. Печеня найкраще смакує з вареною картоплею, морквяним або зеленим салатом.
Улюблений салат у святковій упаковці. 3 плавлених сирка, 3 яйця, 150-200 мл майонезу, 2-3 зубки часнику, зелена цибуля, невеликий пучок кропу, червоний болгарський перець для прикраси, сіль, перець.
Сирки і зварені круто яйця натріть на дрібній тертці, дордайте до них дрібно нарізану зелену цибулю, вичавлений через часничницю часник. Приправте салат майонезом, досоліть при бажанні і поперчіть. Добре перемішайте. Акуратно викладіть салат пірамідкою на блюдо. Тильною стороною двох ложок надайте салату форму конуса. З помитого кропу відривайте ніжні гілочки і обсипайте ними «ялиночку». З перцю виріжте невеликі фігурки і прикрасьте ними салат.
Закуска “Новорічна”. 4 середніх оселедці, 4 цибулини, 3 яблука, 1,5 склянки сметани, 2 склянки молока, зелень петрушки, сіль, цукор, оцет - за смаком.
Оселедці очищають, відокремлюють від кісток, замочують на 2 год. в молоці, виймають, зчищають краєм ножа молоко, обсушують, нарізають на дрібні шматочки. Цибулю дрібно нарізають і з‘єднують з натертими на крупній тертці яблуками. Заливають сметаною, перемішують, додають оцет, цукор, сіль за смаком. Ще раз перемішують, заливають цією сумішшю підготовлені оселедці й прикрашають зеленню.
Горбуша, запечена з сиром. 500 г філе горбуші, 150 г сиру, майонез, олія, сіль, перець.
Горбушу нарізати невеликими шматочками, викласти у форму для запікання. Посолити, поперчити, змастити майонезом і зверху посипати натертим на дрібній терці сиром. Запікати при температурі 180оС до золотистої скоринки (близько 30 хв.).
Торт «Фруктова кучугура». Купити рожевий і білий зефір, різні фрукти, які дозволяє ваш гаманець, наприклад, мандарини (не апельсини), ківі, виноград без кісточок, яблука, полуниці, родзинки, горіхи. Все це нарізати в окремі посудини, тому що торт викладається шарами і змащується кремом. Для крему взяти густу сметану, додати півсклянки цукру, ванільний цукор і добре збити. Якщо крем не дуже вдався, можна додати розведений у молоці желатин.
На блюдо викладати шарами зефір, фрукти, кожен шар змащуючи кремом. Ретельно обмазати кремом краї, верх торта і присипати, приміром, кокосовою стружкою або чимось іншим.