Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

кухня від 29.10.2012


29.11.2012

КАРТОПЛЯНА ЗАПІКАНКА
Картопля - 700 г, яблука - 3 шт., цибуля - 2 шт., бекон - 150 г, сир твердий - 150 г, вершки молочні - 250 мл, масло вершкове - 2 ст. л., гірчиця (зерниста) - 2 ст. л., кмин - 1 ч. л., сіль - за смаком, перець чорний мелений.
Почистити картоплю, порізати на кружки і викласти у каструлю з підсоленою холодною водою. Довівши до кипіння, продовжити варити ще 5 хвилин, до напівготовності. Злити воду.
Почистити яблука та вирізати серцевину, після чого нарізати їх кружками і збризкати соком лимона. Розігріти у великій сковорідці столову ложку вершкового масла і обсмажити в ньому яблука, по хвилині з кожного боку. Викласти в миску.
Порізати бекон тонкими смужками. У сковороді, у якій готувалися яблука, обсмажити бекон з обох боків протягом 5 хвилин. Викласти на паперові серветки і остудити, після чого розрізати кожну смужку на кілька частин.
На повільному вогні розігріти вершки, додати до них гірчицю, сир, перець, сіль і кмин. Ретельно перемішати.
Почистити цибулю і порізати тонкими півкільцями. У сковороді розтопити масло, що залишилося, а потім протягом 6-7 хвилин обсмажити в ньому цибулю.
Духовку розігріти до 200 градусів. Кружки картоплі і яблук, обсмажену цибулю і бекон викласти у вогнетривку форму, змазану маслом. Зверху залити вершковою сумішшю, накривши зверху фольгою. Помістити в духовку на 35 хвилин, після чого зняти фольгу і запікати ще 15 хвилин.
Подаючи на стіл, можна посипати запіканку зеленню.

НІЖНИЙ ПАШТЕТ З КУРЯЧОЇ ПЕЧІНКИ
1 кг курячої печінки, 3-4 середніх цибулини, 1 склянка (250 мл) молока, 250 г вершків, 150 г вершкового масла.
Печінку миємо і очищуємо від плівок і проток. Замочуємо в молоці і залишаємо на 1-2 години.
Цибулю дрібно нарізаємо і разом з вимоченою у молоці печінкою обсмажуємо до готовності. Солимо за смаком. Подрібнюємо все це у блендері разом з вершками (або 2 рази пропускаємо через м'ясорубку, а потім перемішуємо з вершками). Збиту масу викладаємо у вогнетривкий посуд і томимо в духовці до загустіння, періодично помішуючи.
Виймаємо паштет з духовки, даємо постояти 10-15 хвилин. Потім змішуємо з розм'якшеним вершковим маслом. Розкладаємо по баночках і ставимо на холод. Виходить дуже смачний паштет з вершковим присмаком і без сліду гіркоти.