Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Курчат по осені…


18.05.2016

ПЕРШ НІЖ придбати курчат чи будь-який інший молодняк домашньої птиці, слід подбати про створення належних умов для його утримання. У перший місяць, і особливо перші 10 днів, курчата потребують особливої турботи. Для них необхідне тепле, сухе, чисте приміщення з хорошою вентиляцією, але без протягів. На кв.м слід розміщувати не більше 20-25 курчат. Після 4-5 тижнів їх розсаджують по 17 голів, а з 10 по 20 тижнів - по 10 голів на кв. м. Перші 3-5 днів курчатам краще стелити на підлогу папір, а зверху насипати просіяний комбікорм або дрібну кукурудзяну крупу. Курчата риються в такій підстилці без шкоди для себе і залишаються чистими.

Годувати курчат на холодній підлозі не можна, інакше вони можуть простудитися. У годівниці та поїлки курчата ні в якому разі не повинні залазити з ногами: забруднені послідом корм і вода викликають кишкові захворювання, а мокра підстилка згубна для незміцнілих курчат.

У перші 10 днів курчат годують через кожні дві години. У цей період кращою їжею для них будуть дрібно насічені круто зварені яйця, розсипчастий сир, змішаний з манною або кукурудзяною крупою. На 10 курчат дають одне яйце або 50 г сиру, змішані з 50 г крупи. Корисно давати курчатам дрібні крупи, злегка розмелені геркулесові пластівці, комбікорм, додаючи в них сухе молоко (1/4 частину від обсягу крупи або суміші круп) і одну таблетку розмелених полівітамінів (на 10 курчат). Така суха суміш зручна тим, що птахівник може надовго відлучитися, засипавши корм у годівницю, і курчата самі регулюють швидкість споживання корму.

З 5-денного віку курчат привчають поїдати дрібно нарізану зелень, а у 7-денному віці добре давати їм розсипчасті мішанки на кисляку, м’ясному або рибному бульйонах, а також м’ясні та рибні відходи (по 5-7 г на голову). З 10-го дня до раціону можна включати варену картоплю, терту моркву, гарбузи, кабачки та інші овочі. Вологі розсипчасті мішанки повинні поїдатися протягом 30-40 хв., залишки обов’язково видаляють (кислий корм викликає отруєння і може призвести до загибелі).

Для кишечника курчат дуже корисні свіжі кисляки, кефір, сироватка, які дають вранці, після чого наповнюють поїлки свіжою водою. Як дезінфікуючий засіб, 2 рази на тиждень дають на півгодини слабкий розчин марганцівки. Проте не слід давати його відразу ж без необхідності в перші дні життя курчат.

Починаючи з 10-денного віку, курчатам дають дрібно товчену крейду, добре проварену змолоту яєчну шкаралупу, в окремих годівницях завжди повинні бути дрібний гравій або крупний пісок.

У перший місяць курчата дуже вимогливі до тепла, вони гинуть навіть при кімнатній температурі. Перші 5 днів температура в зоні розміщення курчат повинна бути 29-30оС, з 6-го дня її знижують до 26-28оС, і кожен наступний тиждень - на 3 градуси, до кінця місяця доводячи до 18. Добре обігрівати курчат інфрачервоними лампами: вони не сліплять, і їх можна залишати увімкнутими на ніч. За теплої сонячної погоди курчат вже з 3-денного віку можна виносити на вулицю. До прогулянок слід привчати поступово.