Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кури скубуться


07.08.2015

У ветеринарній аптеці для лікуванні курей від кліщів і пухоїдів мені порадили препарат нікохлоран. На жаль, допомогло лише на кілька днів, а потім кури знову почали скубтися і продовжували залишатися лисими. Може, є якісь більш дієві препарати, які допоможуть позбутися паразитів?

Людмила Корсун,   Харківська область.

Викупати курей у нікохлорані один раз не досить, оскільки ектопаразити, гинучи від препарату, встигають залишити свої яйцекладки. Ліки ж на яйця не діють. Оскільки для того, щоб з яєць з’явилися маленькі кліщики, потрібно 12-15 днів, то саме через такий відрізок часу і треба повторити обробку для знищення потомства.
Паралельно з лікуванням обов’язково треба зробити дезінфекцію курятника, подвір’я для вигулу, всього інвентарю. Хоча пухопероїди не живуть поза тілом птахів, антисанітарія все ж сприяє зараженню курей. Крім того, продезінфікувавши все, ви знищите безліч усіляких кліщів, що живуть у підстилці, на годівницях, сідалах тощо. Захворюванням сприяє також скупчення великої кількості птиці у нечищених сирих приміщеннях.
Очистити пташник від посліду, побілити стіни, стелю і підлогу гашеним вапном, а інвентар обробити розчином хлорного вапна заради здоров’я домашньої птиці - це не так складно. У прибраному пташнику обов’язково поставте зольно-піскові ванни: тазики, заповнені сумішшю деревного попелу і сухого піску (1:1). Кури будуть охоче там купатися і в такий спосіб рятуватися від багатьох ектопаразитів.
Зараз у ветеринарних аптеках є широкий вибір ліків проти кліщів. Багато з них можна додавати прямо в зольно-піскові ванни (кількість зазначена на упаковці), і тоді ваші кури будуть завжди здоровими. І якщо на упаковці написано, що обробку потрібно повторити, не залишайте цю інформацію без уваги, інакше не досягнете бажаного результату.