Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кури весну чують


25.03.2020

На початку весни більшість курей починають яйцекладку. Особливу увагу слід приділити годуванню птиці, вмісту вітамінів у кормах. У раціон вводити якісне сіно, сінне борошно, суху кропиву, червону моркву. Для білкової підгодівлі – відходи м’ясної переробки, збиране молоко, сироватку, подрібнену якісну макуху, горох та інші бобові. Варто застосовувати дріжджування частини зернових кормів, пророщування зерна. У спеціальних го­дівницях постійно повинні бути по­дрібнені черепашки, крейда, гравій величиною 3-5 мм. При утриманні курей статеве співвідношення (самців і самок) у курячому стаді має бути 1:8. Годування дорослих курей здійснюють двічі на добу, а курчат – 5-6 разів. 

Але слід дотримуватися таких вимог:
- сухе зерно змішувати з іншими кормами небажано, оскільки кури звикають до споживання зерна і не з’їдають решти корму;
- корм повинен бути свіжим (якщо у свіжості корму не впевнені, краще його проварити);
- після м’якого вареного корму годівниці слід очистити від його залишків і помити, щоб запобігти у курей розладу кишечника через зіпсований корм;
- вранці краще давати м’який корм - суміш борошна, вареної картоплі, кормових буряків, увечері - зерносуміш;
- до м’якого корму бажано додати мінеральні речовини та премікс (кальцій, мікро- і макроелементи, потовчену яєчну шкаралупу тощо);
- зелений корм потрібно давати птиці у сітчастому ящику: через отвори кури дістають корм, не розкидаючи і не затопчуючи;
- з тією ж метою крупні коренеплоди, бульбу і капусту слід закріплювати на стінах пташника;
- всі корми тваринного походження, які не пройшли теплової обробки, варто проварити задля знищення патогенної та умовно патогенної мікрофлори;
- корми тваринного походження (риба, м’ясо тварин) бажано перевіряти на наявність гострих кісток, які можуть призвести до проривання шлунка і загибелі птиці.
Яйця для інкубації потрібно збирати не менше 2-3-х разів на день, щоб запобігти переохолодженню та пошкодженню. Ві­дібрані яйця доцільно зберігати гострим кінцем униз не більше 7 днів при температурі +12°С і відносній вологості 65-70%.
Яйця для інкубування попередньо зігрівають у теплій кімнаті, підкладають їх не відразу, а по 3-4 через 20-30 хвилин.  Гнізда для висиджування облаштовують у теплому затемненому приміщенні з достатньою кількістю підстилки. Годувати квочок потрібно тричі на день.
Навесні варто подбати про підготовку приміщень для вирощування молодняка, обладнати їх обігрівальними пристроями. Виводити молодняк можна як під квочкою, так і в інкубаторі. Годують курчат одразу, щойно вони обсохнуть після вилуплювання. Спочатку корм дають 6-8 разів на добу, до четвертого тижня кратність зменшують до 4-6 разів, а потім – до 4-х.
До раціону майбутніх курей-несучок вводять подрібнене і мелене зерно, пшеничні висівки, рибне та м’ясо-кісткове і трав’яне борошно, макуху, шріт, кормові дріжджі, крейду, кухонну сіль, молочні відвійки, моркву або свіжу зелень, риб’ячий жир тощо.