Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кувікалось та гулялось на першому всеукраїнському фестивалі свинини


20.10.2011

Ще з позаминулого століття селекціонери на території України з кращих англійських та французьких свиней створювали породу, в якій гармонійно поєднувалися б м’ясо і сало. Напередодні Великої Вітчизняної війни з’явилася миргородська чорно-ряба, і було започатковане її вирощування. Тож 70-річчя виведення еталону української свині й вирішили відсвяткувати у відомому курортному містечку Полтавської області.

Миргород звик до гостей, адже курорт гостинно зустрічає відпочивальників з усієї України. А цими вихідними на перший фестиваль «Свято миргородської свині» з’їхалися до 5 тисяч справжніх шанувальників нашої улюблениці.
До Миргорода завітали гості з Києва, Полтави, Харкова, Дніпропетровська. Усім сподобалися страви та національний колорит свята. Додому повезли ексклюзивний сувенір: глиняні п’ятачки, які тут ходили замість грошей, — еквівалент 10 грн.

Програма фестивалю включала в себе встановлення національного рекорду з одночасного приготування 70 страв із свинини, майстер-класи кухарів, швидкісне поїдання м’ясних страв, зоопарк свиней та виступи народних колективів.
У програмі фестивалю також пройшли змагання фахівців з розбирання свинячих туш, майстер-класи з приготування страв зі свинини.
У рамках фестивалю також відбулося шоу “Поросячі перегони”, під час якого п’ять в’єтнамських свиней змагалися у забігу на дистанції 15 метрів.
Найжвавішою виявилася свиня на прізвисько Міледі, інших звали, відповідно: Атос, Портос, Араміс і Д’Артаньян.
Близько 45 сільрад області привезли борщ, зварений за рецептами місцевих господинь і пригощали ним усіх охочих. Також до борщу пропонували пампушки і спечений у печі житній хліб.