Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ластівка - провісниця весни


29.03.2012

Міжнародний день птахів відзначається з 1906 року. Тоді 1 квітня була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів, до якої Радянський Союз приєднався у 1927 році. За традицією в цей час в очікуванні пернатих розвішують шпаківні, синичники та інші пташині будиночки.

Ластівка - це символ весни, провісниця добра. Вірять, що там, де ластівка зліпить собі кубельце, - буде щастя.
За міфами індонезійців, бог-творець Мула Джаді створив світ за допомогою птахів: ластівок-вісниць та курки, яка знесла яйця у гілках світового древа (з них вилупилися три дружини божественної тріади). У міфах майя є ластівкоподібна богиня-оракул Теель-Кусам. .
В українській весільній пісні йдеться про міфічну ластівку, яка «вивела діток-одноліток» - молодого й молоду; обрядовою піснею «малюються» три стіни камінні, четверта - золота:
А на тій стіні да теремочок.
На теремочку - да маківочка.
На маківочці - да ластівочка.
Ізвила гніздечко із чорного шовку.
Да вивела діток да одноліток.
Що перше дитятко - да красний Іванко!
Що друге дитятко - молода Маринка!
За повір’ям, ластівки на зиму не летять у вирій, а мерзнуть у воді. 26 вересня (за старим стилем) вони залазять у воду, зчіплюються лапками й так зимують. Аж як навесні розтане лід і зігріється вода, вони тоді вилітають із води.
Багато ластівок сняться до звістки. Бачити уві сні ластів’яче гніздо - знак, що в домі буде щастя. Сниться ластівка у гнізді - буде радість; залітає до хати - чекайте на добру новину.