Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

ЛЕГЕНДА національного насінництва


24.02.2011

Вакула, Водограй, Еней, Всесвіт, Командор, Достойний, Зимовий... Напевно, немає в Україні фермера, який би не знав і не сіяв цих добре відомих сортів ячменю одеської селекції, виведених академіком УААН Анатолієм Лінчевським. Більше 30 років свого життя вчений присвятив науці селекції і сортовивчення, ставши у 1980-му завідувачем лабораторії Селекційно-генетичного інституту, а з 1984-го очоливши відділ селекції і насінництва ячменю. До речі, за Радянського Союзу з 1973 до 1991 рр. А. Лінчевський був керівником загальносоюзної програми селекції ячменю. Заслуги вченого були відзначені Державною премією (1977), орденом Трудового Червоного прапора (1976), медаллю «За доблесну працю» (1970).
Упродовж тридцятилітньої діяльності А. Лінчевському вдалося сформувати основні принципи підвищення пристосованості створюваних сортів ячменю до мінливих погодних умов вирощування в Україні та стійкості рослин до різних хвороб. Більше 70 сортів ярого і озимого ячменю виведено цим талановитим вченим-селекціонером. Тільки за роки української незалежності до Держреєстру внесено близько півсотні його нових сортів ячменю, які стали національними стандартами України. Визнанням Лінчевського як видатного науковця-селекціонера стало
обрання його академіком УААН, присвоєння йому почесного звання «Заслужений діяч науки і техніки»
та вручення ордена «За заслуги».

Однак вчений продовжує свою плідну і наполегливу працю зі створення нових і щоразу кращих сортів ячменю, пристосованих до кліматичних умов України. Хоча не секрет, що його сорти уже перетнули кордони України і милують око дбайливих господарів добрими сходами і рясними врожаями на полях Молдови і Росії.
Чи не кожного року академік Анатолій Лінчевський селекціонує один-два нових сорти, даючи їм прекрасні поетичні назви: Чарівний, Чудовий, Казковий, Зоряний, Водограй, Всесвіт, Святогор, а часом це літературні герої, як-от: Еней, Командор, Вакула... Не випадково ж кажуть: як корабель назвеш, так він і попливе. Ще не забулося, як сорт шестирядного ячменю Вакула став рекордсменом: на третій рік районування зайняв площу більше мільйона гектарів. Такого темпу розповсюдження нового сорту не знала наука навіть у масштабах колишнього Союзу! Але на сьогодні Вакула витісняється новими сортами, зокрема дворучкою Достойний і сортами ярого ячменю Водограй, Всесвіт, Командор, Еней, Святогор, які добре продемонстрували свої надзвичайні можливості у насінницьких господарствах, де розмножують нові перспективні сорти ячменю, виведені академіком Лінчевським. Це пивоварні сорти ярого ячменю, які в умовах нестабільного вологозабезпечення формують вищі пивоварні властивості порівняно із сортами іноземної селекції. Цей висновок зроблено в лабораторії “Ниви Оболоні”, де було досліджено 20 вітчизняних і європейських сортів ячменю, з-поміж яких кращим визнано Святогор. Унікально посухостійкий сорт універсального призначення - ярий ячмінь Еней, який нагадує звитяжного і надзвичайно витривалого героя «Енеїди» І. Котляревського. Цим сортам не страшні такі поширені хвороби, як борошниста роса, карликова іржа, гельмінтоспоріоз, вони стійкі до летючої, чорної і кам‘яної сажок.
Однак, завжди зауважує вчений, не слід думати, що достатньо взяти хороший високоврожайний сорт, і враз вирішаться проблеми зерновиробництва. Насправді це не так: чим більше позитивних властивостей має сорт, тим більше він потребує уваги, знань і витрат для реалізації своїх потенційних можливостей. Сьогодні багато хто нехтує технологіями вирощування всіх польових культур, а ячменю - у першу чергу. Ярий ячмінь неприпустимо сіяти по поверхневому обробітку грунту, обов‘язковим є також передпосівне протруювання насіння, відсутність якого може спричинити до появи кореневих гнилей і відповідно призвести до втрати третини врожаю. За таких технологій немає різниці, насінням якого сорту сіяти - середній врожай буде на рівні 20 ц/га.
Тож ячмінь вимагає певних технологій вирощування, - не раз наголошував Анатолій Лінчевський. Перш за все важлива сівозміна і відповідний попередник. Найкращим є горох, оскільки він лишає в грунті азот, що дозволяє мати високий урожай, значно заощаджуючи на мінеральних добривах. Ні в якому разі не можна сіяти ячмінь по ріпаку і соняшнику, допускається по зерновій кукурудзі. Це перевірено досвідом: попередник має першорядне значення для отримання високих врожаїв. Тож необхідно по-новому вводити сівозміни, а інститутам АПВ розробляти технології зонального вирощування хоча б основних зернових культур, - переконаний вчений.
Отже, треба докласти чимало зусиль, щоб новий, тільки-но виведений сорт продемонстрував закладені в ньому можливості. Тому дуже важливо, в чиї руки потрапить цей сорт. І хоча виробництвом насіння одеської селекції займається сім дослідних насінницьких господарств СГІ, у плані розмноження нових ячмінних сортів існує гарний досвід взаємовигідної співпраці з двома приватними насінницькими господарствами. Впродовж шести років співпрацює вчений із СФГ «Лука», де завдяки високій культурі землеробства, вчасному застосуванню якісних фунгіцидів отримують і високі врожаї, і якісне насіння. Тут, безперечно, треба віддати належне умілому і дбайливому догляду за всіма ланками виробництва насіння самого керівника господарства Дмитра Барвіненка. Даючи сюди оригінальне насіння найновіших сортів, академік А. Лінчевський може бути впевнений, що тут буде зрощене найякісніше сортове насіння без будь-яких домішок, не ушкоджене грибковими захворюваннями, насіння, здатне порадувати і господаря, і покупця.
Саме у «Луки» нові сорти уже не раз отримували путівку в життя, оскільки господарство порівняно невелике, і кожному сорту тут приділяють максимум уваги. А значить, у сорту більше перспектив бути визнаним і затребуваним.
До речі, у переліку нових сортів ячменю, виведених академіком Лінчевським, з‘явився новий сорт «Лука», що є свідченням вагомої ролі однойменного господарства та його керівника Дмитра Лукича Барвіненка у розмноженні та поширенні високоврожайних сортів ячменю одеської селекції.

Світлана МАРКОВА.