Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Лікнеп з добрив


13.05.2015

Добре, коли на ділянці ґрунт родючий і врожай на радість вам і вашим родичам. А от що робити, якщо рік у рік ґрунт виснажується? Підживлювати й удобрювати!

ЕЛЕМЕНТИ ДОБРА
Добрива ділять на мінеральні, органічні та бактеріальні. Найбільше використовуються міндобрива. При грамотному застосуванні шкоди ні здоров’ю людей, ні ґрунту вони не заподіюють, зате діють швидко і завжди є в продажу.
Рослини особливо потребують азоту, тому що він входить до складу білка і є основою всіх життєвих процесів. Фосфор у складі складних білків бере участь у побудові клітин рослин, підвищує засвоєння та дію інших елементів живлення. Калійні добрива допомагають рослинам засвоювати вуглекислоту, сприяють пересуванню вуглеводнів і підвищують стійкість до несприятливих умов.

МОЛОДЬ УДОБРЮВАТИ ЧАСТІШЕ
Молоді рослини споживають менше живильних речовин, але, маючи недостатньо розвинену кореневу структуру, є більш вимогливими до наявності добрив у верхніх шарах ґрунту, причому у формі, що легко засвоюється. Рослини з коротким періодом розвитку (скоростиглі) мають потребу в значному запасі живильних речовин у ґрунті, тому що формують урожай за більш короткий строк.

ЧОГО МАЛО
Нестача того або іншого елемента живлення можна визначити за деякими зовнішніми ознаками рослини. Наприклад, за відсутності азоту листя рослини стає блідо-зеленим, ріст сповільнюється, а нове листя якщо й утвориться, то дрібне та з тонкими листовими пластинками. При гострій нестачі азоту воно жовтіє та обпадає.
За відсутності фосфору листя набуває тьмяного темно-зеленого кольору, що надалі переходить у фіолетовий, а уздовж жилок листа з внутрішнього боку - у пурпурно-червоний. При засиханні листя чорніє.
Нестача калію викликає появу жовтої облямівки по краях листяної пластини. При гострому голодуванні листя стає неправильної форми, у його середині з’являються бурі плями, облямівка стає буро-коричневою і розсипається.
При нестачі мікроелементів рослини погано розвиваються та знижують урожай. Іноді за відсутності мікроелементів рослини хворіють. Попередити цю напасть можна внесенням мікродобрив. А оскільки дози мікродобрив є незначними, їх частіше використовують при обробці насіння перед посівом і при позакореневих підживленнях.

ПРО ДОБРИВА
Аміачна селітра добре розчинюється у воді і швидко діє на рослини, тому незамінна при внесенні рідких підживлень разом з органічними добривами. Середня норма внесення під овочеві культури становить приблизно 150-250 г на 10 м кв.
Сульфат амонію, на відміну від аміачної селітри, можна вносити з осені, тому що він добре поглинається ґрунтом, а навесні легко засвоюється рослинами. Використовують його і для підживлень у період росту, причому в сухому вигляді. Середня норма внесення сульфату амонію в ґрунт становить 750–950 г на 10 м кв. Його можна поєднувати практично з усіма простими добривами для утворення змішаних складів, за винятком гашеного вапна, попелу і томасшлаку.
Сечовина – одне з кращих азотних добрив. Його вносять під обробку ґрунту, широко використовують для сухих, рідких і позакореневих підживлень. На 10 м кв. задіюють до 200 г сечовини. Змішувати сечовину з аміачною селітрою не можна.
Кальцієву селітру у ґрунт краще вносити у вигляді рідких підживлень, витрачаючи не більше 500 г на 10 м кв.
Суперфосфат простий гранульований можна вносити під основну обробку ґрунту восени та навесні, а також при посіві в борозни, рядки, лунки й у вигляді рідких підживлень. Середня норма – 300-400 г на 10 м кв., при внесенні в борозни і рядки – 100-150 г на 10 п. м, у лунки – по 2-3 г. Зберігати його необхідно в сухому приміщенні.
Суперфосфат подвійний гранульований – так само як і простий суперфосфат, добре розчиняється у воді, але осаду не дає. Вносити його бажано при основній підготовці ґрунту, але можна й при безпосередньому посіві в борозни і лунки. Головне простежити, щоб насіння не стикалося з добривом. Ось тільки норма внесення майже в три рази менше за рахунок підвищеного вмісту фосфорної кислоти і становить 100-150 г на 10 м кв.
Хлористий калій – норма внесення цього добрива становить приблизно 100-200 г на 10 м кв.
Сірчанокислий калій (K2SO4) – білий, іноді сірий кристалічний порошок, що містить 45-52% окису калію. Він добре розчинюється у воді, і вносити його можна на всіх видах ґрунту як восени, так і навесні. Середня норма – 30-40 г на 10 м кв. Для рідких підживлень цю ж кількість добрива розчинюють в 10 л води і витрачають на полив 10-20 розсадних рослин. Сірчанокислий калій можна змішувати з усіма мінеральними добривами перед внесенням у ґрунт. Його вважають одним з кращих безхлорних добрив під всі овочеві культури.

УВАГА!
Хлористий калій містить велику кількість хлору, тому його рекомендують вносити в ґрунт з осені. У цьому випадку опади вимивають хлор, а калій добре поглинається ґрунтом. На легких піщаних ґрунтах і ґрунтах з достатнім запасом вологи калійні добрива можна вносити і ранньою весною при глибокій обробці, а також у вигляді підживлень.