Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Лікування шлунка по-народному


23.03.2016

Не важливо, що стало причиною хвороб шлунка. Винні можуть бути й спадковість, і шкідливі звички, і неправильне харчування, і стреси: у будь-якому разі захворювання шлунка віднімають у нас радість життя. Але на те й існують народні засоби, щоб допомогти вам позбутися недуги.

ЛІКУВАННЯ шлунка народними засобами є неможливим без дотримання суворих правил харчування. На час лікування доведеться забути про все смажене, солоне, кисле, копчене і мариноване, а також про жилаві сорти м’яса, сало, каву, газовані напої, квас, оцет, багато свіжих овочів і фруктів, ягоди, гриби та багато чого іншого. У цей час кращими друзями шлунка мають стати вівсяна, перлова і гречана каші, картопляне пюре, нежирне м’ясо, наприклад, курячі грудинки, нежирна риба та молочні продукти. Замість чаю можна заварювати трави.

РЕЦЕПТИ

Можна подрібнити і змішати насіння коріандру (1/3 склянки), по склянці коренів солодки, перцевої м’яти, квіток аптечної ромашки, безсмертника, календули, чистотілу (всі трави брати висушеними). 2 ст. л. збору заливаємо 1/3 л окропу, настоюємо в термосі годину, проціджуємо та п’ємо 1/3 склянки перед їжею три рази на день.

Ще один рецепт збору складається із трави деревію (1 ст. л.), такої ж кількості сени, квітів аптечної ромашки, кропиви, звіробою, календули, а також 1 ч. л. валеріанового кореня. Заливаємо літром окропу, кип’ятимо пару хвилин, остуджуємо, проціджуємо і приймаємо 3 рази на день по 100 мл за півгодини до їжі. П’ємо настій близько місяця, а результат закріплюємо, уживаючи натще по 1 ч. ложці меду протягом наступних декількох місяців.

Ефективним засобом є березова кора, але тільки весняна, червоного кольору, знята з дерева в період руху соку. 2 ст. л. кори дрібно нарізаємо, заливаємо гарячою водою ( л). Зауважте, не окропом, а саме гарячою водою (t близько 60 градусів), настоюємо 3 години і проціджуємо. Такий засіб п’ють 3 рази на день по 1/2 склянки, за 15 хвилин до їжі. При гастриті також допомагає відвар лопуха, ось тільки настоюють його близько 12 годин.

ЯБЛУКА, МЕД, МОЛОКО

Засобом номер один від гастриту та інших захворювань шлунка цілком можна назвати зелені яблука. Їх потрібно очистити від шкірочки і натерти на тертці. Втім, можна й просто порізати. Їдять їх щодня і скільки завгодно, але тільки за 5 годин до їхнього вживання, як і після, не можна пити та їсти, так що доцільними можуть бути, наприклад, розвантажувальні дні.

Непоганим засобом лікування шлунка є й молоко. Його знадобиться 5 літрів. Але тільки його потрібно поставити на що-небудь тепле, щоб воно скоріше скисло. Тепер доводимо до кипіння. Але не кип’ятимо, після чого прибираємо сир, а в сироватці варимо промитий і очищений овес. Вівса потрібна одна частина на 5 частин сироватки. Варимо його близько трьох годин на повільному вогні. Охолоджуємо, проціджуємо і викидаємо овес, додаємо в сироватку спирт (125 мл) і мед (300 г). Зберігаємо чудо-суміш у холодильнику приймаємо по 30 г за півгодини до їжі. Попередньо не забуваємо збовтати.

Можливе лікування шлунка і за допомогою таких ліків, як мед. Нам знадобиться свіжий мед, причому квітковий або гірський. Його їдять натще зранку і ввечері по 1-2 ст. л. і запивають теплою або холодною водою. Дієта в цьому випадку особливо важлива, а шлунок не можна ранити грубими продуктами.

Також можна приймати маслинову олію.

А ще лікування шлунка народними засобами неможливе без соку капусти, котра є бальзамом для шлунка, кислотність якого знижена. Його можна вичавлювати за допомогою соковижималки і приймати по півсклянки за годину до їжі. Перед застосуванням можна підігріти, а зберігати його можна до 3-4 доби. Далі він втрачає свою ефективність.

Втім, непогано діє й сік картоплі, але винятково свіжовижатий. Приймаємо його по одній склянці натще.

Ще одним цікавим народним засобом є соснова смола, точніше, живиця. Знадобиться її багато, так що будьте готові ходити по сосновому бору довго. Удома її роздрібнюють у кавомолці і приймають по ст. ложці один раз на день перед їжею. Зберігають живицю в сухому місці, щільно закриваючи тару. Цей засіб дає чарівні результати, борючись навіть із онкологією.

Гарна для лікування шлунка й обліпиха. Склянку цих жовтогарячих ягід заливають маслиновою олією (вона має бути холодного віджиму), настоюють місяць у холодильнику і приймають 3 рази на день по 1,5-2 ст. л за 30 хвилин до прийому їжі.

Виразка шлунка та дванадцятипалої кишки

Корінь солодки (20 г), корінь алтею (20 г), корінь живокосту лікарського (20 г) і трава чистотілу (10 г). Відвар необхідно приймати по 2-3 склянки щодня за півгодини до їжі протягом 20-25 днів. Цей відвар нормалізує шлункову секрецію, стимулює регенераторні процеси, сприяє зменшенню болю.

Плоди фенхеля (20 г), квіти ромашки (20 г), корінь алтею (20 г), і корінь солодки (20 г). Відвар приймати по склянці на ніч у теплому вигляді. Цей відвар має протизапальну і спазмолітичну дію, добре нормалізує функцію кишечника. Особливо ефективні збори № 80, 89, 92 (придбати можна в аптеці).

Плоди фенхеля (20 г), липовий цвіт (40 г), квітки ромашки (20 г). Відвар приймають по 1-3 склянки натщесерце в теплому вигляді як протизапальний, спазмолітичний засіб.

Трава чистотілу (10 г), квітки ромашки (20 г), трава деревію (20 г), трава звіробою (20 г). Відвар п’ють по 2-3 склянки щодня до їжі при печії, відрижки кислим. Цей відвар можна вживати при підвищеній кислотності шлунка.

Лляне насіння (20 г), трава грициків (20 г), корінь алтею (20 г), корінь валеріани (20 г). Цей відвар приймають по півсклянки склянки вранці і ввечері натщесерце при запорах і болях у кишечнику.

Трава золототисячника (20 г), квітки ромашки (20 г), трава звіробою (20 г), листя м’яти (20 г) і трава сухоцвіту болотного (20 г). Настій вживають по півсклянки вранці і ввечері за 30-40 хвилин до їжі. Відвар має протизапальну, антисептичну дію і застосовується при виразках, які довго не загоюються.

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ

Нагадуємо про необхідність консультації з лікарем

та попередньої діагностики.