Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Лікують огірки


24.07.2014

Про корисні властивості огірків знали ще з часів Гіппократа. Огірковий сік використовували як прекрасний жарознижуючий засіб не тільки при лихоманці, але і при опіках.
Огірки корисні людям з різними алергічними реакціями, оскільки сам огірок алергій практично не викликає.

Огірки містять 95% води, і така їжа абсолютно не навантажує підшлункову залозу. Отже, огірки сприяють формуванню легкого і корисного дієтичного харчування. Огірок прекрасно втамовує голод (за рахунок своїх обсягів він розтягує стінки шлунка, і виникає відчуття насичення). Отже, мінімум калорій і відчуття ситості на додачу. 
Вода, яка міститься в огірках, - це природний адсорбент, вона здатна розщеплювати багато отрути. Тому огірок корисний при різного роду отруєннях, крім того, щоденне вживання огірків сприяє очищенню організму і виведенню отрути, що нагромадилася в результаті життєдіяльності.
Детоксикаційна (очищаюча від отрути) дія огірків пов’язана із вмістом у них калію і натрію: причім калію значно більше, ніж натрію. А таке високе відношення калій / натрій (17:1) викликає м'який, але стійкий сечогінний ефект.
Тепер зрозуміло, чому огірок сприяє видаленню шкідливих речовин з організму: вода, що в ньому міститься, розводить отрути (зменшує їх концентрацію), і за рахунок сечогінного ефекту вони починають посилено виходити з організму. До цього огіркова клітковина непогано адсорбує (вбирає в себе) отрути, що накопичилися в кишечнику.
М'яка сечогінна властивість, насиченість калієм роблять огірки незамінними в харчуванні людей із серцево-судинними захворюваннями, що супроводжуються набряками.
В огірках в достатній кількості містяться вітаміни групи В, вітамін С, багато цінних мінеральних речовин, особливо заліза, кальцію, фосфору.
Як прекрасний загальнозміцнюючий засіб огірок корисний при туберкульозі, катарі верхніх дихальних шляхів. Огірок сприяє кращому засвоєнню білків з їжі, тому салат з огірків - найкращий і найкорисніший гарнір до м'яса або риби. А саме поліпшення харчування стає фактором стримування туберкульозу.
3 мкг йоду, які містяться в 100 г огірків, звичайно, не так багато, але йод огірка практично повністю засвоюється щитовидною залозою, тому огірок сприяє профілактиці захворювань щитовидної залози.
Огірки допомагають поліпшити обмінні процеси в організмі людини. Вони низькокалорійні, містять фолієву кислоту, яка зменшує апетит, а за рахунок вмісту інсуліноподібної речовини вони сприяють нормалізації цукру в крові і перешкоджають перетворенню вуглеводів на жири, тому їх активно використовують для боротьби з діабетом і для зниження ваги.
Огіркове пюре містить велику кількість клітковини, яка м'яко заспокоює запалення і покращує перистальтику кишечника, тому огірки рекомендують вживати в їжу при колітах, особливо спастичних.