Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Липневі турботи


03.07.2015

Після рясних дощів, які пройшли майже по всій Україні, можна приступити до повторних посадок. Повторно садять кріп, дайкон, редиску, редьку, шпинат, салат, зелену цибулю, огірки, кукурудзу, буряк, моркву, спаржеву квасолю, боби, також можна посадити картоплю.

При посадці цих культур важливо звернути увагу на терміни дозрівання. Буряк і морква літньої посадки відрізняються гарною лежкістю. Можна посадити капусту ранніх термінів дозрівання, тоді до середини осені реально отримати багатий врожай. Особливо добре росте рання капуста під час осінніх дощів.
Липень - час активізації шкідників і хвороб. Рекомендується періодично доглядати за рослинами, проводити профілактичні заходи, знищувати хворі і пошкоджені рослини. 
У цей час треба продовжити формування помідорних кущів, видалити непотрібні пасинки і листя, що дають зайву тінь. Кущі підв’язують до опори для стійкості. Під час цвітіння помідори обприскують 1%-вою бордоською рідиною або системними препаратами проти хвороб. В якості народного засобу використовують обприскування часником і золою або або сироваткою з кількома краплями йоду, це допомагає проти фітофторозу. Важливо проводити таке обприскування при зміні погодних умов, наприклад, при зниженні нічних температур.
Якщо на кущах з’явилися довгі пасинки, то їх нахиляють і прикопують, щоб рослині було легше годувати зелену масу, оскільки з’являться додаткові корені. Також пасинки можна видалити і помістити їх у воду або розчин зі стимулятором. Коли вони пустять корінці, їх треба посадити. Садять зазвичай після збирання ранньостиглих культур. Такі томати швидко зацвітуть і дадуть урожай.
На ділянці, де росла картопля, можна садити томати, але за умови, що картопля не хворіла, і після обробки ґрунту (полив розчином марганцівки, внесення золи і добрив).
У липні зав’язують листя над головками кольорової капусти. Якщо рослини пошкоджуються шкідниками, їх опудрюють золою.
В цей же час проводять про-ріджування таких коренеплодів, як буряк, редька, петрушка і морква, формують і підв’язують огірки. Ґрунт має бути добре зволожений. Огірки погано реагують на утворення ґрунтової кірки, тому посадки мульчують.
Крім робіт з огірками, не забувають проріджувати посадки з патисонами і кабачками. Частину листків при цьому видаляють. У дощові дні квіти запилюють штучно. У липні збирають урожай цибулі і часнику.

Догляд за ягідниками

У липні заповнюють полуничні ряди, використовуючи вуса, вирощують посадковий матеріал для розмноження. Ближче до кінця місяця садять нові плантації. Якщо на старих посадках рослини сильно вражені кліщем, скошують листя. Полуницю не забувають регулярно поливати і підгодовувати. В якості підгодівлі вносять 500 мл зольного розчину на 1 кв. м. Очищають ділянку від бур’янів.
Збирають урожай малини, смородини та аґрусу. Обрізають тонкі пагони малини, вільні від плодів. На аґрусі і смородині ви-різають старі пагони, звільняючи простір для молодих гілок. Пригнуті для розмноження пагони поливають і підгортають.

Квітник

Липень - час, коли на трояндах і хризантемах з’являється багато попелиці. Для боротьби зі шкідником підійдуть трав’яні настої або хімічні препарати в залежності від ступеня ураження рослин, а також частоти відвідування ділянки. Від хвороб квіти обприскують 1 %-ою бордоською сумішшю або 0,5 %-им хлорокисом міді.
Жоржини, гладіолуси, дельфі-ніуми підв’язують. Півонії після закінчення цвітіння підгодовують повним добривом або розкладають навколо кущів гній і компост, після чого добре поливають.
Під однорічні та багаторічні квіти раз на 10 днів у якості під-годівлі вносять повне мінеральне добриво, розчин коров’яку і трав’яний розчин. Полив здійснюють ввечері, після чого розпушують і мульчують грунт, видаляють бур’яни.
Якщо з квітів не планується збирати насіння на наступний рік, то відцвілі частини вирізають. Варто відзначити, що після цього деякі квіти можуть зацвісти повторно. Крім того, вирізання відцвілих частин сприяє цвітінню тих рослин, які утворюють бутони до зими.
Корейські хризантеми прищипують. Ця процедура сприяє утворенню більш товстих гілок і рясному цвітінню. Прищіпку проводять двічі. Перший раз прищипують, залишаючи 20 см, другий раз після того, як від місця першої прищіпки відросте пагони довжиною більше 20 см.
У великоквіткових хризантем вищипують пазушні бруньки з бутонами. У щеплених троянд регулярно видаляють пагони, щоб не утворилася шипшина.
Наприкінці липня приступають до поділу кущів ірису.