Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Листопад. Сезонні роботи


12.11.2014

У листопаді, до приходу холодів ще раз уважно огляньте крони всіх дерев, скиньте з гілок і відразу ж спаліть всі чорні грудки - гнізда шкідників. Також огляньте штамби. Не забувайте, що для дерева шкідливо, якщо залишаться відкритими будь-які ушкодження: зрізи, що не затягнулися калюсом, ранки діаметром 4-5 см та інше. Замажте їх садовим варом. Також їх можна закрити сумішшю коров’яку і розмоченої глини (гній містить мікроелементи та ростові речовини, необхідні для загоєння ран рослини).

Дупло, що утворилося в дереві, нехай навіть зовсім невелике, закрийте, не відкладаючи. Підготуйте необхідні матеріали, щоб поставити пломбу раніше, ніж випаде сніг. Для цього знадобиться пісок, вапно, цемент, садовий вар, а якщо дупло велике, то ще щебінь або бита цегла.

На початку листопада виберіть сухий погожий день і вичистіть з дупла відмерлу деревину. Приготуйте густий розчин з піску, вапна і цементу в пропорції орієнтовно 6:1:1 і відразу ж залийте його.

Дуже велике дупло спочатку заповніть щебенем або дрібними осколками цегли, а вже потім заливайте. Буває, що дупло невелике, але глибоке. У таке дупло забийте пробку, вирізану з будь-якого поліна за його розміром. Намагайтеся, щоб пробка сиділа щільно, але занадто грубо забивати її не варто. Потім зовні замажте садовим варом.

А якщо ви вирішили викорчувати дерево, саме зараз наступив сприятливий час для цього. Ви, звичайно ж, знаєте, що розкорчування - справа нелегка. Головне правило - не рубайте дерево під корінь, а попередньо обріжте гілки, залишивши стовбур висотою 1,5-1,7 м, щоб потім наприкінці операції, розгойдуючи його, вам легше було обірвати в глибині корінь.

НАГАДУЄМО ВАМ!

Не забудьте набрати землю на ділянці, поки вона не замерзла, якщо збираєтеся вирощувати свою розсаду.

Розбираючи парники і всі плівкові спорудження, раму приберіть у приміщення або під навіс, у крайньому випадку, укрийте поліетиленовою плівкою. Якщо плівки добре збереглися, їх накручують на дерев’яні стрижні та зберігають у теплому приміщенні.

Якщо ви закопали на ділянці на початку осені гній як пастку для капустянки, то з настанням холодів викиньте його на мороз. Тільки так можна винищити шкідників, які там облаштувалися.