Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Листя для компосту


20.11.2013

Восени приємно пройтися по жовтому листю. Але зверніть увагу на калюжі, куди нападало листя від волоського горіха - вода в них чорна. Не випадково під горіхом майже нічого не росте. Опалим листям він бореться з конкурентами. У ньому міститься токсична речовина юглон. Вона викликає загибель рослин і не дає листю розкладатися в компостних купах. Грішать цим ще й дуби. Тому перестаратися з їхнім листям на грядках не варто. У компостних купах і ямах воно перегниває до нешкідливого компосту. Але потрібно бути готовим до того, що на це піде удвічі більше часу, ніж звичайно.

АЛЕ й листям інших дерев не поспішайте утеплювати грядки. Треба спочатку дізнатися: чи здорові були ваші дерева, щоб не рознести заразу по саду. Якщо була парша або плодова гниль, то таке листя краще відправити у багаття. У ньому повно спор збудників захворювань. Однак варто пам’ятати, що, спалюючи опале листя, ви, звичайно, очистите свій сад від сплячих паразитів, але завдасте непоправної шкоди навколишньому середовищу. Тому крпще закопати його поглибше. Наприклад, на винограднику у траншею, що залишилася від укриття винограду, засипають листя, а навесні при розкритті присипають його землею.
Особливо гарне листя комплексно стійких сортів. Їхнє листя у компост можна класти без побоювання, і для утеплення на зиму воно згодиться. Таким сухим листям можна вкрити троянди, півонії, виноград...
Якщо листя вже наситилося вологою, то краще відправити його у компост і присипати вапном. Або приготуйте листяну землю. Що це таке? Говорячи науковою мовою, це продукт діяльності мікроскопічних грибів і мікроорганізмів. Листя складають в окремі купи, ущільнюють і періодично поливають. Готується така земля довго: два-три роки.
До речі, при готуванні компосту розрізняють матеріали, що закладають на «зелень» і «коричневу» органіку. Зелень насичена азотом, вона швидко розкладається з виділенням тепла, стаючи для компостної ями своєрідною пічкою.
«Коричнева» органіка зопріває повільно і не виділяє тепла. До неї належить й опале листя. Хоч вона зопріває повільно, зате завдяки цьому відмінно рихлить ґрунт.
Щоб не ворожити: корисне опале листя у вас чи ні, зберіть його у купу і пошарово, по 10-15 см товщиною, «заряджайте» у компостну купу. Чим більше компонентів - тим якісніший компост. Та й дозріває швидше. Однак не забудьте, що горіхового листя у компості не повинно бути більше 1/4.