Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Літня обрізка саду


26.07.2012

УЛІТКУ санітарної обрізки насамперед потребують дерева і кущі, посаджені восени минулого року та навесні. Часто господарі висаджують і пересаджують рослини з бруньками, що пробудилися та пішли у ріст. За прохолодної погоди і достатньої кількості вологи саджанці швидко приживаються, і листочки розвиваються нормально. Однак цього літа вже у травні наступила спекотна суха погода: і ви помітили, що на саджанцях почало всихати листя на кінцях приростів і навіть плодові гілочки. Допомогти молодій рослині може тільки обрізка. При цьому вирізають не тільки ту частину пагона, на якій засохло або не розпустилося листя, але і частину здорової деревини, краще - на бруньку, що добре розвивається, з активно зростаючим молодим приростом.
Якщо процес відмирання окремих гілок триває, а це буває і при посадці рослин з грудкою землі, санітарну обрізку повторюють. Невеликі зрізи гілок замазують садовим варом, а ті, що мають у діаметрі більше 5 см, попередньо дезінфікують 5%-вим залізним купоросом, а потім замазують фарбою на натуральній оліфі або кузбаським лаком.
Улітку проводять санітарну обрізку ушкоджених морозом і старіючих дерев. У будь-якому старому саду можна побачити кістякові гілки, усихання яких починається з периферії, потім переходить до центра, з'являються вовчки (пагони, що зростають вертикально в середині крони). Якщо на цих гілках утворилися зав'язі і вони рясно обпадають, передчасно засихають плодові гілочки - це ознаки того, що дереву потрібне омолодження, тобто вирізка старих гілок, часто 10-12-літнього віку і старше. Спочатку видаляють тільки повністю висохлі гілки та гілочки. Частину вовчків вирізують на кільце, а залишені (2-3 на гілці) підрізають, а можна і пригнути у бік гілки, що видаляється. Всі сухі гілки та гілочки вирізають до здорової живої деревини, а зріз зафарбовують фарбою або замазують рідким садовим варом.
Якщо очікується багатий урожай, під час санітарної обрізки можна видалити кольчатки, на яких або немає зав'язі, або вона недорозвинена. На яблунях і грушах із вторинним приростом зараз добре видні гілки та пагони всередині крони з листям, що засихає. Їх треба терміново вирізати, щоб забезпечити краще постачання водою і живильними речовинами пагони з плодами на периферії крони.
Там, де довго не було гарного дощу, дерева страждають від посухи. Їм можуть допомогти санітарна обрізка і, звичайно ж, рясний полив (15-20 відер). Що стосується живоплоту, то його необхідно протягом літа кілька разів обрізати, підрівнювати приріст, а також вирізати всі сухі пеньки та гілочки всередині крони. При необхідності проводять і бічну обрізку, надаючи зеленому забору форму трапеції. З вертикальних пагонів можна сформувати фігурну (зубчасту) огорожу або надати їй хвилясту поверхню.
Літню обрізку плодоносної чорної смородини можна сполучити з її збиранням. При цьому насамперед вирізують старі гілки, старші 3-4 років, на яких мало ягід або вони дрібні. У результаті посилюється вторинний ріст однолітніх, а також ріст дво- і трирічних пагонів, тому що їхнє листя починає одержувати більше світла та живлення. Одночасно вирізають і дрібні прикореневі пагони.
Дуже корисною є вирізка пагонів, що засихають, у обліпихи, на яких немає ягід. У ці строки у неї також варто вирізати всю кореневу поросль. У декоративних культур вирізують пагони на штамбі і на кістякових гілках. Одночасно можна проводити і формуючу обрізку, надаючи кроні форму кулі, підрівнюючи кінцеві прирости основних гілок.