Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Літо приносить багато ризиків


03.07.2013

Навіть якщо ви не збираєтеся проводити відпустку у спекотних широтах, вам необхідно знати, що таке тепловий і сонячний удари і вміти від них захиститися. Ось днями довелося стати свідком такої сцени: дуже навіть пристойний з виду літній перехожий прямо на очах здивованої публіки став падати додолу без видимих причин, і тільки міцні руки двох наших молодих співгромадян, що випадково опинилися поруч, не дали йому «зустрітися» усім тілом з асфальтом. Скажете: перебрав або там з тещею посварився? Нітрохи не бувало! Просто надворі +32, а у руках полотняна торбинка, мабуть, по базарах поневірявся у надії продуктів роздобути подешевше. Буває. Однак, на щастя потерпілого, він не залишився без допомоги, бо з'явився звичайний чоловік, який взяв у свої руки «операцію» з порятунку. Велів перенести дідка у затінок, розстебнути сорочку, щоб легше дихалося, а у жалісливої бабусі виявився нашатирний спирт. Дали понюхати на невеликій відстані - і, о диво, зімлілий прийшов до тями. І зізнався, що цього літа з ним тепловий удар трапився вже вдруге. Одне слово, літо - справа приємна з усіх боків, але воно несе й деякі специфічні ризики, відверто кажучи, небезпечні для здоров'я.
Розповісти, що це за такі негаразди літні, і як з ними боротися ми попросили досвідченого сангігієніста - кандидата медичних наук Оксану Саргош.

- Отже, що таке тепловий удар?
- Тепловим ударом називається тяжке порушення життєдіяльності організму, пов'язане із його перегрівом. Причинами теплового та сонячного ударів можуть стати: висока температура повітря, у тому числі надто задушлива погода і теплий одяг, інтенсивне виснажливе фізичне навантаження, застосування міорелаксантів (анестезіологічних препаратів), які можуть стати причиною гіпертермічного синдрому. Сонячний удар провокується тривалим та інтенсивним прямим впливом сонячного випромінювання на організм. Причиною сонячного удару є винятково прямий вплив сонячних променів на голову. Тож бережіть її!
- Що є «швидкою допомогою» при тепловому або сонячному ударі?
- Найголовніше - це якомога швидше помістити хворого у більш прохолодне місце для того, щоб швидше охолонув організм. Ідеальний варіант - це ванна із температурою води 18-20°С, але можна застосувати також і звичайне змочування шкіри постраждалої людини водою (також кімнатної температури), і м'яке обмахування (повітря має бути теплим). При можливості на голову потрібно покласти лід, а пахви і пахові області слід обтерти спиртом. Якщо тепловий або сонячний удар стався на вулиці, то людину слід негайно перенести у тінь, максимально звільнити від одягу, щоб шкіра охолоджувалася, і покласти так, щоб ноги були розташовані вище за голову. Якщо людина перебуває у свідомості, то корисно пити воду маленькими ковтками, вода має бути кімнатної температури. Якщо потерпілий знепритомнів, то він обов'язково мусить бути доставлений у лікувальний заклад для подальшого обстеження і лікування.
- Як запобігти подібним прикрощам?
- Виходячи на вулицю у спекотний день, віддайте перевагу одягу із легких, бажано натуральних, тканин світлих тонів, а також пам'ятайте про головний убір. Людям похилого віку і дітям під час підвищеної сонячної активності (від 12 до 16 години) краще взагалі утриматися від прогулянок на сонці, перебувати у цей час на пляжі взагалі не рекомендується.
- Ви згадали про пляжі, проте влітку всі приймають не лише сонячні ванни, але й водні процедури. Будеш купатися - ризикуєш втопитися, чи не так?
- На превеликий жаль, випадки утоплення - не рідкість. Особливо зараз, коли літо у розпалі. Тому відпочивальникам слід приділити максимум уваги своїй безпеці на воді.
Пам'ятайте, що протягом першої хвилини після утоплення у воді можна врятувати понад 90 відсотків постраждалих, через 6-7 хвилин - лише близько 1-3 відсотки. Тому слід відкинути паніку й починати діяти. Коли постраждалий доставлений на берег, необхідно перевірити стан його життєвих показників. Якщо дихання і пульс задовільні, то його треба покласти на суху тверду поверхню, голова повинна бути низько опущена. Потерпілого потрібно позбавити від одягу, розтерти руками або рушником. Слід дати гаряче питво, укутати теплою ковдрою. Викликати «швидку» і обов'язково відправити потерпілого на госпіталізацію. Якщо потонулий вже втратив свідомість, але у нього збережені пульс та дихання, треба очистити ротову порожнину від піску та мулу. Подальші дії аналогічні вже згаданим.
- А якщо у потерпілого відсутні ознаки життя?
- Коли немає дихання, немає пульсу, то потрібно очистити легені постраждалого від води і негайно приступати до реанімації. Щоб видалити рідину з дихальних шляхів, його слід покласти животом на стегно зігнутої у колінному суглобі ноги; на спину натиснути рукою між лопатками; другою рукою притримувати лоб. Ці дії потрібно робити швидко.
Для реанімації потерпілого йому роблять штучне дихання «рот у рот» або «рот у ніс» у поєднанні з непрямим масажем серця. Для штучної вентиляції легенів його слід покласти на спину, звільнити від одягу, закинути голову назад. Одну руку рятувальник кладе під шию потерпілого, другу - на лоб.
- Не тільки у лісі чи на городі, але й на пляжі, на жаль, можна піддатися нападу комах? Як бути, якщо вас укусила оса, бджола або гедзь?
- Виявивши на місці укусу жало, обережно видаліть його з ранки (пінцетом або нігтями). Не рекомендується видавлювати жало пальцями, оскільки це може призвести до поширення отрути. Потім прикладіть до місця укусу марлеву серветку або ватний тампон, змочений розчином перекису водню, нашатирним спиртом, світло-рожевим розчином марганцівки (перманганату калію) або водою із сіллю (чайна ложка на склянку). До місця укусу прикладіть холод. Для цього можна застосувати грілку із холодною водою або рушник, змочений у холодній воді. Це допоможе зменшити біль і набряклість.
Давайте потерпілому від укусів комах рясне питво. Якщо в укушеного є схильність до алергічних захворювань, варто дати антигістамінний препарат (димедрол, супрастин, тавегіл, кларитин).
У разі появи симптомів важкої алергічної реакції потерпілого слід укрити, обкласти грілками із теплою водою, дати 2 таблетки димедролу, 25-30 крапель кордіаміну і терміново викликати швидку допомогу або доставити його до медичного закладу.
У дуже важких випадках, коли у потерпілого зупинилося серце і припинилося дихання, треба до приїзду швидкої допомоги робити серцево-легеневу реанімацію: штучне дихання і закритий масаж серця.
- Чи завжди необхідно звертатися за медичною допомогою при укусах комах?

- Це слід робити, якщо у потерпілого з'явились ознаки важкої алергічної реакції - кропивниця, серцебиття, головний біль, нудота, блювота, задишка з утрудненим видихом, судоми і втрата свідомості. Також необхідна лікарська допомога, коли у місці одиничного укусу з'явилися ознаки інфекції (посилюється біль, набряк, почервоніння, підвищення температури тіла) і якщо на тілі потерпілого понад 10-20 укусів комах, особливо якщо потерпілий - дитина або літня людина. Обов'язковою є медична допомога, якщо укус комахи припав на внутрішню частину рота, горла або очне яблуко. А також, якщо при попередніх укусах комах вже мала місце алергічна реакція.

Розмовляв Ярослав ШЛАПАК (УКРІНФОРМ).