Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ліки із аптечки


09.08.2017

Досвідчені садівники і городники стверджують, що звичайні дешеві лікарські препарати зможуть 
захистити наш город від шкідників 
та  суттєво збільшити врожай. 
 

Йод

Розчином 5-10 крапель йоду в десяти літрах води рекомендують обприскувати полуницю і суницю перед цвітінням. Ця проста процедура позбавить її від сірої гнилі й активізує життєві сили рослин. Обприскування проводять 2-3 рази з інтервалом у десять днів. Розчином однієї краплі йоду на три літри води один раз поливають розсаду томатів, щоб збільшити продуктивність і майбутні розміри плодів. Після висадження розсади в ґрунт можна провести йодне підживлення ще раз, додавши у відро з водою три краплі йоду. Норма поливу: літр під кущ. 
Якщо змішати в 10 літрах води 40 крапель йоду з літром сироватки і столовою ложкою перекису водню, вийде відмінний засіб для боротьби з ненависною фітофторою. Додавши до 9 літрів води літр нежирного молока і 10-12 крапель йоду, одержують розчин, що знищує несправжню борошнисту росу на огірках. Крім того, йод входить до складу засобів, що запобігають пожовтінню листків в огірків і сприяє омолодженню пагонів.
 

«Зеленка»

Розчину «зеленки» теж знайдеться застосування  в саду і на городі. «Зеленкою» можна змащувати рани рослинам при дрібному обрізуванні чи при випадкових ушкодженнях замість садового вару. 40 крапель «зеленки», розчинені у відрі води, допоможуть врятувати томати від фітофтори, а огірки - від борошнистої роси. Щоб щоразу не вимірювати по краплях, можна розчинити флакон «зеленки» в літрі води, а потім на око потроху додавати у воду для обприскування. Обприскування вишні слабким розчином «зеленки» сприяє кращому зав’язуванню плодів.
 

«Трихопол»

Препарат «Трихопол» застосовують як профілактичний засіб проти фітофтори. Одну таблетку «Трихополу» розчиняють у літрі води й обприскують томати кожні два тижні.
 

«Аспірин»

Заражений грибком низькокислотний ґрунт можна «вилікувати»  препаратом «Аспірин». Досить розчинити таблетку у літрі води і полити розчином «проблемну» грядку.
 

Марганцівка

Насамперед в рожевому розчині марганцівки (0,5 грама на 100 мл) рекомендують протравлювати насіння перед посадкою, щоби знищити можливих збудників хвороб, які зимують на насінні. Для цього насіння замочують у розчині на 20 хвилин, а потім висушують.
2 чайні ложки марганцівки, розчинені в 10 літрах води, врятують ремонтантну суницю від сірої гнилі, якщо не забути обприскати ягоду після цвітіння. У темно-рожевому розчині марганцівки замочують картоплю перед посадкою, а також насіння картоплі перед закладкою на збереження. Така обробка не подобається ані дротянику, ані хвороботворним грибкам.  Крім того, розчиненою у воді марганцівкою поливають ґрунт для розсади, миють шухляди, стаканчики і горщики, у яких планують вирощування розсаду на вигонку зелені, обробляють зсередини і ззовні теплиці і парники для профілактики хвороб рослин. Єдине, чого не варто забувати при використанні марганцівки, – усе добре в міру.