Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Львівські буровики «пройшли» Дніпро-Донбас


11.12.2015

У Магдалинівському районі завдяки теплій погоді продовжується реалізація проекту «Відновлення гідрологічного режиму системи озер Порубіжне – Козачий лиман та річки Заплавки у Дніпропетровській області». З часу прокладення каналу «Дніпро-Донбас» ці лівобережні орільські озера, частина «пташиного Ельдорадо», були відрізані ним від Орелі та перетворилися на болота. Вода в них стала непридатною для купання людей та напування худоби, останні роки влітку залишкові водяні блюдця висихають повністю. В сусідніх Чернеччині, Гупалівці, Андріївці й інших селах ще кілька років тому в колодязях не стало води...

Біди людей, їхнє непросте безводне життя на краю області не пройшли повз увагу голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Валентина Резніченка. За його розпорядженням, підтриманим Дніпропетровською облрадою, на відновлювальний водний проект з обласного бюджету виділено 12 мільйонів гривень. А на стадії узгодження ідея перекидання орільських вод знайшла відгук в департаменті екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА, який очолює Руслан Стрілець. Згідно з проектом Оріль трьома 500-міліметровими трубами перетікатиме під каналом «Дніпро-Донбас» в єдині колись з нею озера, а надлишок води повертатиметься в річку руслом Заплавки побіля Михайлівки. Виконати унікальне буріння зголосилися львівські буровики з товариства «Модем-ТДВ», яке очолює Леонід Ковальчук. Ось що з Магдалинівщини повідомляє «Сільським новинам» відомий природоохоронець Микола Мурчич:

- У Чернеччину приїхали 18 львівських буровиків, сільський голова Василь Яценко підшукав їм газифікований будинок для проживання, організоване триразове харчування тощо. Люди працюють впродовж місяця вдень і вночі, не зважаючи на часті дощі і прибережну багнюку. І хоча вони мають у Львівщині родини, та працюють практично без вихідних. За допомогою єдиної в Україні машини горизонтально-направленого буріння вже прокладені дві 500-міліметрові труби протяжністю 350 метрів кожна. Якщо дозволить погода, до Нового року й третя труба ляже на визначене проектом місце. Робота ладиться завдяки майстерності і самовіддачі помічника бурового майстра Володимира Оберського, головного оператора бурової установки Віктора Ковальчука, водія спецавтомобіля Андрія Козицького й інших спеціалістів. Вже наступної весни озера отримають повеневу орільську воду і акумулюватимуть її на літо, а у краї відновляться біоресурси і нерест риби. Люди сподіваються і на те, що в колодязях буде вода. Велика вдячність львів’янам не лише за добру працю, а й за розуміння гостроти нашої екологічної проблеми.

Роботи у приорільському краї продовжуються. Навколишня природа повертається тут до свого первісного стану, хоча і в не зовсім традиційний спосіб. Певно ж, краще було б канал «Дніпро-Донбас» не будувати взагалі і не плюндрувати ці мальовничі місця. Але тепер мусимо давати всьому тому раду.

Григорій МИКОЛАЙЧУК. Дніпропетровська область.