Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Маленькі хитрощі садових щеплень


06.12.2013

Щоб закласти сад, можна, звичайно, купити саджанці. Але можна навчитися вирощувати і прищеплювати плодові дерева. Це не так складно, було б бажання. У першу чергу треба знати: куди, де і чим прищеплювати.

Щеплення за кору і в розщеп
Якщо дичці або деревцю ще немає 7 років, краще його зрізати і на штамб прищепити бажаний сорт. Але якщо деревце старше, то прищеплювати потрібно на ту гілку, що торік дала приріст не менше 40 см - якщо дерево на насінній підщепі. І не менше 20 см, якщо - на карликовій. Для щеплення необхідно брати кращі живці з кращих зимостійких сортів дерев, які щорічно і рясно плодоносять.

Прищеплювати - трьома способами
При щепленні за кору на гладкому місці підщепи робиться розріз кори від 5 до 10 см. Довжина його залежить від товщини привою. Чим товще привой, тим довший поздовжній розріз на підщепі, але не менше 5 см. На нижньому кінці живця з одного боку потрібно зробити косий зріз, що по довжині дорівнює поздовжньому розрізу на підщепі. На іншому боці живця, там, де залишилася кора, частину її по краю зрізу обережно зняти до камбію. Потім живець вставити у поздовжній розріз підщепи так, щоб камбій був закритий корою підщепи. Обмотати щеплення поліетиленовою стрічкою шириною від 1 до 3 см так, щоб волога не могла потрапити в місце з’єднання поверхонь привою і підщепи.
Щеплення в розщеп стовідсотково приживуться, якщо живець трохи нахилити на зовнішній бік підщепи так, щоб нижня його частина трохи зайшла в розщеп підщепи (до 2 мм), а верхня вийшла з розщіпу. Таким чином, при з’єднанні живця і підщепи камбіальні шари будуть перетинатися - і зрощення гарантоване.
Якщо товщина підщепи і живця однакові або живець трохи тонший підщепи, то найкращий спосіб щеплення - поліпшена копуліровка. На косих зрізах підщепи і привою, відступивши від гострого кінця на третину довжини зрізу, відрізають ножем язички до двох сантиметрів, після чого з’єднують їх так, щоб вони ввійшли в розщеп, і щільно обв’язують стрічкою. Якщо живець трохи тонший підщепи, то бічні сторони щеплень з’єднують з одного боку.
При щепленні особливу увагу потрібно приділяти живцю. Ще Мічурін помітив, якщо прищеплювати живцем з нижньої частини пагона, то згодом він дасть урожайне, довговічне і потужне дерево. Живці з верхньої частини пагона, навпаки, сприяють буйному росту і гарному розвитку дерева, але воно буде давати поганий урожай або зовсім його не буде, а саме дерево виявиться недовговічним.
Крім того, приміром, для розмноження Антонівки при зрізуванні живців для щеплення варто вибирати лише подвійні пагони, що зрослися між собою, в іншому випадку при використанні живців з пагонів звичайної форми виходять деревця, що дають плоди різної величини, здебільшого середнього розміру.