Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Малинова фантастика


04.04.2015

Ось уже 4 роки я займаюся вирощуванням малини. І знайшов, як на мене, найкращий для цього сорт - Марія. Чому найкращий? Бо має цілу низку переваг.

Ягідний піонер

По-перше, цей сорт починає плодоносити з першої декади червня. Цьогоріч я зібрав перший врожай 7 червня і коли зателефонував друзям, щоб дізнатися ціну на малину на ринках столиці, вони були вражені: «Яка малина у цю пору?!». По-друге, цей сорт щедро плодоносить аж до другої декади липня, тобто впродовж 40-45 днів. Тож можна сказати, що в одній рослині поєднано і ранній, і середній сорт. По-третє, ця малина має привабливий вигляд – ягоди великі, міцні, але не тверді. Навіть якщо не встигаю їх зібрати вчасно, вони не обсипаються, швидше засохнуть на стеблі. Та й, як кажуть, товарний вигляд теж відмінний. Під час транспортування ягоди не мнуться, не втрачають сік, хоча й соковиті. І головне, що на відміну від інших сортів, які також можна без проблем транспортувати і вони довго зберігаються, ягоди Марії напрочуд соковиті, ніжні, ароматні і смачні (не кислі). Тому у мене люди купують малину і поласувати, і на зимову заморозку, і на варення.

Крім того, ця малина дає гарний врожай. Можна збирати ягоди щодня. Хоча я збираю через день. І лише на ранок відправляю на ринок. А ягоди ніби щойно зібрані!

Нарешті, цей сорт економічно вигідний. Я почав розводити малину, бо традиційне вирощування картоплі виявилося збитковим - чи то клімат змінився, чи земля для цієї культури менше підходила. Тож я ризикнув, висадив півтисячі саджанців Марії і нині не шкодую, думаю, купити ще. Та й посудіть самі. Із сотки можна зібрати приблизно 205 кг ягід, а я читав, що врожай у 150 -200 кг з такої площі - це дуже хороші показники. Тож сорт Марія - це просто фантастика! На одному лише кущі можна за раз назбирати більше літрової банки ягід. І це без поливу! Вигідний сорт і за рахунок того, що він ранній – перші ягоди минулого року на ринку можна було продати по 60 грн. за кілограм, оптом – по 40 грн, а пізніше, коли з’явилися ягоди середніх сортів, - по 35 грн за кг. І хочу сказати, що Марія має настільки відмінні товарні і смакові властивості, що у мене її забирали одразу – і покупці, і оптовики. Якщо Вас зацікавив цей сорт, можу поділитися деякими таємницями вирощування – набув їх разом із досвідом.

Висаджування

Стебла малини саджаю восени. Обрізаю їх, залишаючи над землею приблизно 2 см. Кущі малини мають бути на відстані 1 – 1, 5 м один від одного, міжряддя - 2 метри. Водночас закопую стовпчики (через кожні 4 метри) і натягую на них дріт, до якого потім підв’язую малину. Це дуже важливо, оскільки пагони цього сорту виростають до 2 метрів заввишки.

Навесні наступного року від посадженого стебла відростуть пагони – 1-2, і завдання першого року – їх виростити і доглянути, тобто, не зрізати, підв’язати, відщипнути верхівки пагонів щонайбільше на 10 см (краще це робити пізньої осені, коли немає сокоруху) - тоді малина пускає бокові стебла, які дають рясний врожай. На бокових пагонах ягоди навіть більші ніж на верхівці рослин! Однак врожай Марія дає лише на другий рік після посадки, найщедрішим же він буде починаючи з третього року. Але, повірте, того варто почекати! Тим більше, що кожне з посаджених вами стебел може плодоносити на одному місці впродовж 10 років.

Цю малину можна висаджувати і весною (що раніше, то краще, приміром, у квітні). Технологія посадки – та ж сама. І врожай також. Якщо рослини доглядати правильно.

Догляд

Таким чином, з часом на місці обрізаного стебла виростає великий кущ малини з міцними довгими і розлогими стеблами. З них я залишаю 3-4, але найкращі, тоді ягід на них буде набагато більше. Після того як стебло віддало врожай, його потрібно зрізати, а з нових стебел знову сформувати кущ. Дуже важливо не зберігати старі, зрізані пагони поряд з малинником, оскільки паразити, які можуть у них жити, швидко переселяться на молоді пагони.

Марія - морозостійкий сорт і це ще один її плюс. Як і кожна малина, вона любить полив – віддячує за це ще більшим врожаєм (бачу це з досвіду моїх родичів) і швидше та краще ростуть молоді стебла, однак я особисто не маю змоги поливати всю площу і без того маю добрий врожай. Хоча як кажуть – треба прагнути кращого і наступного року планую зробити поливну систему.

Обробляти землю між рядами краще восени або ж дуже рано навесні, коли рослина ще не почала стрімко розвиватися. Міжряддя обробляю сапкою, мотоблоком. Перші два роки особливо нічого не робив. Підживлюю рослини органікою. Взимку по снігу розсипаю добриво між рядами, щоб воно не спалило пагони. Весною теж можна це робити, а от літом не раджу, щоб не псувати смакові якості ягід.

Микола МОТІНОВ, садівник-любитель. Полтавська область.