Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Мандриківська,127: все з початку


07.04.2011

Минуло три з половиною роки відтоді, як у Дніпропетровську сталася страшна трагедія – від вибуху побутового газу в багатоповерхівці по вулиці Мандриківській, 127 загинуло 23 людини. За цей час родичі постраждалих пройшли сім судів, проте й досі не домоглися того, щоб винні були покарані. На певному етапі розгляду справи Жовтневий суд Дніпропетровська оголосив амністію головним фігурантам - директорові ВАТ «Дніпрогаз» Ігорю Іванкову, його заступникові Максиму Сорокіну та головному інженеру Сергію Бачуріну. Проте це рішення викликало серйозний резонанс та суспільний спротив. 29 березня цього року Апеляційний суд Запорізької області повністю задовольнив апеляцію постраждалих і справу було направлено на додаткове розслідування до Дніпропетровської обласної прокуратури. Що очікують від перегляду справи родичі жертв вибуху на Мандриківській, 127 та яким, на їхній погляд, має бути вердикт суду, на прес-конференції в ІА «Міст» (Дніпропетровськ) розповів адвокат потерпілих Дмитро Поповський.
ЗА СЛОВАМИ правозахисника, Апеляційний суд Запорізької області погодився з аргументами щодо одностороннього розгляду резонансної справи та з кваліфікацією виду даного злочину.
- Питання про правильність кваліфікації дій підсудних викликає великий сумнів. Чи може смерть 23 людей кваліфікуватися як службова недбалість? – резонно зауважив Дмитро Поповський. – Ми вимагаємо, щоб підсудним було пред’явлено звинувачення за ч. 2 ст. 272 Кримінального Кодексу України – «Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпечністю, якщо воно стало причиною загибелі людей або мало інші тяжкі наслідки».
Після проведення додаткового розслідування, триватиме яке не менше місяця (а більш за все, навіть довше), на переконання адвоката постраждалих, кількість дійових осіб у ній має збільшитися. Адже, стверджує Поповський, не називаючи, щоправда, посад та прізвищ, дехто з винуватців до сьогодні продовжує працювати у ВАТ «Дніпрогаз».
Самі ж постраждалі, хоча все менше вірять у справедливість, відступати не збираються. «Нам досі не сказали, чому стався вибух і хто має відповідати за загибель людей. Якщо ми припинимо шукати правду, відступимо перед труднощами, що спіткають нас на цьому шляху, - пояснила Любов Хаустова, - ми зрадимо пам’ять наших дітей. А цього не буде ніколи».

Юлія ДУЛАНОВА.