Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Манна небесна


02.05.2018

Саме так охарактеризував міський голова Верхньодніпровська Леонід Калініченко ті зміни, які сталися у новоствореній Верхньодніпровській міській ОТГ, яка  наприкінці минулого року об’єднала на Дніпропетровщині п’ять сіл: Перше травня, Новогригорівку, Підлужжя, Тарасівку, Самоткань  - із містом Верхньодніпровськом.
– Після об’єднання бюджет міста збільшився втричі, – зазначив голова. –  Громада отримала більше повноважень, що дало можливість впливати на соціальний розвиток, розвивати освіту, культуру і медицину в межах ОТГ. 
Уже сьогодні  вуличне світло   прийшло  до всіх п’яти сіл, які увійшли до громади. Згідно із законом, нова громада має отримати інфраструктурну субвенцію, яка піде на реалізацію уже розроблених проектів благоустрою територій. На сьогодні проведено реконструкцію Набережної, де знаходиться міський пляж, який  є культурним центром міста. У цьому році планується підготувати проект реконструкції всієї Набережної, всього пляжу, де заплановано підсипку свіжого піску, зміщення берегової зони ближче до Дніпра, щоб зменшити зеленіння  ріки. За словами Леоніда Калініченка, це на сьогодні головний соціальний проект, у якому задіяна новостворена молодіжна рада, що бере активну участь у   театралізованих святах.
У рамках прес-туру, організованого Асоціацією міст України, журналісти відвідали Верхньодніпровську загальноосвітню школу № 5, яка була збудована у 1988 році.
– У школі взимку тепло. Тут встановлене автономне опалення на пелетах, – розповіла заступник директора з навчально-виховної роботи Ірина Лихолат. – Надалі ця школа має стати опорною. У школі є і басейн, який працює з 25 жовтня до 10 квітня. З трьох уроків фізкультури  обов’язково один  – плавання в басейні. 
– Температура води в басейні – 28-29 градусів, – здивувала Ірина Лихолат. – Дітей з усього району підвозять автобусами  за  графіком. Після 18 години  поплавати  можуть  і дорослі, люди похилого віку  з довідкою від лікаря, це так звані групи здоров’я. 
У громаді подбали і про переселенців з окупованого Донбасу.  Спеціально для них спорудили будинок на 16 квартир. 
 Журналісти також відвідали санаторій «Славутич»,  де лікують захворювання серцево-судинної, опорно-рухової систем,  також проводять реабілітацію для воїнів АТО. 
Ми покидали Верхньодніпровську міську ОТГ з розумінням того, що на сьогодні децентралізація приносить покращення в життя об’єднаних громад, а головне – стимулює людей активно долучатися  до реалізації нових проектів, необхідних для благоустрою і   створення гідних умов для життя, розвитку і відпочинку мешканців громади. Залишається сподіватися на те, щоби міста не поглинули наші колись дивовижні села, які писанками розсипались по берегах Дніпра і його притоків, щоб реформа децентралізації принесла всі блага цивілізації до сільських територій, які б стали привабливими  і цікавими для молоді. 
Марічка МАЇВСЬКА,
м. Верхньодніпровськ,
Дніпропетровська область.