Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Маринуємо, квасимо солимо огірочки


01.07.2020

Господині знають, як солити, маринувати, консервувати, квасити огірки,
і мають свої перевірені рецепти. Але треба спробувати щось новеньке.
Ми зібрали, на наш погляд, кращі перевірені рецепти,
які надіслали до редакції наші читачі.
Тож спробуйте і ви приготувати на зиму вітамінні запаси. 
 
Мариновані огірочки з лимоном
Візьміть на літрову банку: маленькі огірочки (скільки влізе в банку), кільце лимона, 4 зубчики часнику, 2 гілочки кропу, 2 лаврові листки, бутон гвоздики, 0,5 чайної ложки гірчичного насіння, по 3 горошини чорного і запашного перцю.
Для розсолу: 1 літр води, 150 г цукру, 40 грамів солі.
Огірки заливаємо холодною водою на 3 години, потім гарненько миємо й обрізаємо кінчики. Складаємо всі спеції і прянощі в простерилізовані банки, потім кладемо огірочки і заливаємо банки окропом, залишаємо на 20 хвилин.
Потім зливаємо воду і заміряємо її кількість, за необхідності додаємо теплу кип’ячену воду до потрібного обсягу. Розчиняємо в цій воді цукор, сіль і додаємо кільце лимона.
Заливаємо гарячим маринадом огірки і закручуємо, перевернувши догори дном. Укутувати не потрібно, охолоджуємо при кімнатній температурі.
 
Мариновані огірки «Ностальгія»
Це рецепт ще пам’ятають ті, хто «старші», адже вони ніколи не забудуть смак огірочків «Глобус» з Болгарії.  Свого часу дуже важко, а часом і неможливо було їх дістати. І якими ж вони були чудовими і  дивовижними!  Спрбуйте самі приготувати мариновані огірочки «Ностальгія», які нагадають вам ті часи. 
5 кг свіжих огірків середнього розміру, 10 зубчиків часнику, 25 горошин чорного перцю запашного, 2-3 парасольки кропу на банку, 5 молодих листочків вишні, 5 листочків чорної смородини, листя хрону – по два на банку, 2,4 літра води, 3 ст. ложки кухонної солі, 5 ст. ложок цукру, 10 чайних ложок зерен гірчиці, 150 грамів 9% оцету.
Вам знадобиться глибока миска, обробна дошка, гострий ніж, плита, столові прилади, банки літрові, відро, придатне для використання на відкритому вогні.
Найголовніше і обов’язкове у маринуванні будь-яких овочів – це ретельне миття. Краще кожен огірочок мити щіточкою, потім у кожного відрізати кінчик, зовсім небагато. Це для того, щоб вони добре просочувались при маринуванні, тоді огірочки виходять хрусткими, смачними і  твердими. У великому тазу замочуємо їх на 4-5 годин. Вони тоді набирають трохи води і набухають.
Далі готуємо баночки. Можна їх мити з харчовою содою содою, можна просто водою. Далі стерилізуємо банки, тримаючи над паром. Можна покласти чисті банки у розігріту духовку на кілька хвилин, щоб вони добре розігрілися.
На дно кожної баночки кладемо по зубчику очищеного часнику, по 3 штучки горошку чорного запашного,  парасольки кропу, листя вишні і смородини, листя хрону, чайну ложечку зерен гірчиці. Поверх усього укладаємо огірочки і починаємо готувати маринад. У воду висипаємо кухонну сіль та цукровий пісок, кип’ятимо. Наприкінці знімаємо з вогню і заливаємо туди оцет. Дуже обережно у банки з огірками наливаємо наш маринад, потім прикриваємо кришкою (закривати щільно не потрібно), і опускаємо в розігріте відро чи будь-який інший зручний для вас посуд. Даємо воді закипіти і стерелізуємо  банки хвилин зо п’ять. Потім щільно закриваємо кришкою і перевертаємо.
Подавати можна на будь-який святковий стіл. 
 
«П’яні» огірочки
На дно банки покладіть спеції: корінь хрону, кріп, часник, листя смородини, потім щільно складіть огірки і залийте маринадом. 
Маринад: на 1,5 л води – 3 ст. ложки без гірки солі, 2 ст.  ложки цукру, 1 ч. ложка оцту, 2 ст. ложки горілки.  Стерилізувати 15 хвилин.
 
Огірки з корицею 
і гвоздикою
На 2 кг дрібних огірочків – 3 ст. ложки солі, 6 ст. л цукру, 15 бутонів гвоздики, кориця, 8 зубочків часнику, гіркий перець, по 10 горошин гіркого і запашного перцю, лавровий лист, листя хрону і чорної смородини, вишневе листя і гілочки по 2 штучки на банку, 1 ст. ложка  французької гірчиці, оцет – 3 ст. ложки на літрову банку, парасольки кропу.
На дно кожної банки покладіть листя хрону, кріп, листя вишні і чорної смородини.
Попередньо вимиті  і замочені у воді огірки укладаємо у простерилізовані і охолоджені банки вертикально. У кожну банку зверху викладаємо  по половині стручка гіркого перцю, по гілці вишні і по зубочку часнику.
У каструлю налийте 1,5 літра  води, додайте сіль, цукор, спеції, закип’ятіть і проваріть 10 хвилин. У кожну банку влийте оцет, а потім заповніть їх киплячим маринадом.  На дно широкої каструлі покладіть бавовняну тканину, поставте банки, накриті кришками,  залийте гарячою водою да горлечка банки і стерилізуйте: літрову  8 хвилин, пів літрову – 5 хвилин. Закатайте кришками, переверніть банки і укутайте. 
 
«Тещин язик» з огірків
3 кг огірків, 1,5 кг помідорів, 4 шт. солодкого перцю, 1 перець гіркий, 100 г часнику, 2 ст. ложки солі, пів склянки цукру, склянка олії, пів склянки оцту. 
 Огірки порізати кружальцями. Помідори, перець і часник пропустити через м’ясорубку, додати сіль, цукор, олію. Отриманою масою залити огірки і проварити 20 хвилин. За 5 хвилин до кінця варіння додати оцет.
 
Огірки в огірково-яблучному соку
Огірки бланшують, укладають у трилітрові банки і тричі заливають киплячим розсолом. Після третьої заливки герметично закривають. 
 Розчин заливки готують з перерослих огірків і падалиці яблук.  Сік з огірків і яблук відокремлюють через соковижималку.  Для розчину змішати 1 л соку з огірків, 1 л яблучного соку і 100 г цукру. 
Спеції класти не потрібно, огірки виходять чудового смаку.
 
Огірки з гірчицею у зернах
4 кг огірків, 200 г цукру, 150 г оцту, 200 г олії, 2 столові ложки солі, чайна ложка перцю меленого, головка часнику, столова ложка гірчиці в зернах. 
Огірки помити і порізати дольками на дві частини. Заправити все оцтом, олією, цукром і сіллю, додати перець, гірчицю і подрібнений часник. Вимішати і залишити настоятися 5-7 годин. Розкласти огірки в чисті літрові банки, накрити кришками і стерилізувати 20 хвилин. Закатати.
 
Огірки по-корейськи 
візьміть 3 кг огірків,  0,5 кг моркви, часник – 2 головки,  пів столової ложки солі, 250 г оцту 9%, пів склянки цукру, 250 г олії, приправа для корейської моркви.
Вимиті огірки розрізаємо на 4 частини, якщо огірочки попалися великі, то ріжемо ще дрібніше – на 6-8 частин. Моркву натираємо на тертці для корейської моркви, часник пропускаємо через прес. Змішуємо овочі, додаємо інші інгредієнти, ще раз все перемішуємо і накриваємо кришкою. Ставимо маринуватися на добу в прохолодне (не холодильник) місце. За цей час огірочки потрібно кілька разів перемішати. Після цього розкладаємо огірки у стерильні банки, заливаємо розсолом, накриваємо кришками і стерилізуємо (для банок об’ємом 0,5 літра вистачить 15 хвилин). Потім банки закатуємо і залишаємо в теплому місці, поки повністю не охолонуть. Зберігати такі огірочки потрібно у прохолодному місці. 
 
Солодкі консервовані огірки
Хто сказав, що огірки повинні бути обов’язково солоними? Їх можна зробити навіть солодкими і ароматними. 
Інгредієнти:  600 г огірків, 60 г оцту 9%, літр води, кориця мелена – на кінчику ножа, 300 г цукру, 3-5 шт. горошин чорного духмяного перцю, 5 бутонів гвоздики.
Огірочки потрібні дрібні (корнішони), однакові за розміром. Ретельно вимиті огірки бланшуємо 3-4 хвилини у киплячій воді і тут же охолоджуємо, опускаючи в холодну воду. Змішуємо воду, цукор і прянощі, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Далі зменшуємо вогонь і варимо заливку ще 10 хвилин. 
Після цього огірки розкладаємо у стерильні банки, вливаємо оцет і заливаємо розсолом. Банки накриваємо кришкою і стерилізуємо. Для банок об’ємом 0,5 літра потрібно 8-10 хвилин, літровим буде достатньо 10-12 хвилин.
Смачного!