Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Материнка - чарівна рослина


02.08.2012

Серед літнього різнотрав'я материнку, може, й важко було б помітити, якби не її приємний аромат. Недарма в народі цю рослину ще називають душиця, духів цвіт.

НІЖНИЙ-ніжний запах і гіркувато-терпкий смак цієї трави знають і цінують у різних країнах. Наприклад, в Італії вона - одна з найпопулярніших спецій, відома під назвою орегано. Материнку використовують як приправу до м’яса, спагеті, риби, соусів, салатів. У наших предків-українців материнка була одним із обов’язкових компонентів квасу та домашнього пива, яким вона надавала приємного запаху і здатності до тривалого зберігання.
Таке ж широке, як і в кулінарії, застосування цієї рослини в народній медицині, її вважали одним із кращих засобів при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Наші предки використовували її і для полегшення болей при пологах. Мабуть, через те й назвали рослину материнкою. Хоча якраз у підготовці до материнства ця трава не допоможе: вагітним її вживати заборонено.
Друга група захворювань, при яких материнка є незамінною - бронхо-легеневі недуги. Ця рослина діє як протизапальний і відхаркуючий засіб. З її допомогою лікують навіть такі тяжкі хвороби, як бронхіальна астма та туберкульоз.
Помітне місце відводиться материнці і в фітотерапії захворювань нирок: її використовують як сечогінний засіб. При всіх перерахованих хворобах можна використовувати наступний рецепт: 1 столову ложку з гіркою трави материнки залити 1/4 літра окропу, через 10 хвилин процідити. Чай можна підсолодити медом. У разі захворювання верхніх дихальних шляхів ним радять полоскати горло.
У медицині різних країн настій материнки рекомендують при найрізноманітніших недугах: геморої, ревматизмі, гельмінтозах, метеоризмі, гіпертонії, алергії, рахіті. Зовні ж цей засіб використовували для лікування деяких хвороб шкіри, запалення лімфовузлів, гоєння ран.
Ванни з материнкою вважають надійним засобом від розладів сну і надмірної нервовості. Застосовують їх і при лікуванні кашлю та бронхіту. Для приготування такої ванни 100 г материнки заливають одним літром води, доводять до кипіння і настоюють 10 хвилин, після чого проціджують. Рідину додають у наповнену теплою водою ванну
Фітотерапевт Наталія Земна часто у своїх телеперадачах називає материнку справжнім подарунком для жінок і пояснює, що ця трава лікує безліч жіночих недугів, відновлює порушений гормональний фон, особливо ж корисна вона при вікових змінах, які відбуваються в жіночому організмі після 50 років.
Для приготування ліків використовують траву з листям і квітами. Збирають сировину в липні-серпні, зрізаючи надземні частини рослини на висоті 20-30 см від землі. Сушать на свіжому повітрі, в тіні, на горищах. Висушену траву протирають через сито.