Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Мертві бджоли теж лікують


31.03.2011

Займатися бджільництвом змусила ситуація. Купуючи мед у, здавалося б, добре знайомих і шанованих мною людей, нерідко натрапляв на неякісний продукт. Другою причиною, яка змусила мене зайнятися цією справою, було те, що на своїй присадибній ділянці ми з дружиною і дітьми посадили фруктові дерева, які потребували кращого запилення. Однак основним стало те, що мені як лікарю ветеринарної медицини часто доводилося займатися профілактикою і лікуванням хвороб бджіл на державних та приватних пасіках. І щоб моя допомога пасічникам була кваліфікованою, у 1992 році твердо вирішив займатися бджільництвом. Відтоді своє життя без бджілок не уявляю.

В останні роки економічні проблеми, дорожнеча медикаментів і більш поширена реклама продуктів бджільництва допомогли людям зрозуміти, що хімічні лікувальні препарати далеко не всесильні, а інколи мають ще й побічну негативну дію.
Реалізую свої продукти бджільництва на ринку в селищі Петриківка. До мене постійно звертаються люди з проханням розповісти про лікувальні властивості цих продуктів. Хочу поділитися своїми знаннями і з читачами «Сільських новин».
Почну з найпростішого, найдешевшого і найдоступнішого – це мертві бджоли (підмор). Чим вони цінні і як ними лікуватись? Навесні у кожного пасічника багато підмору, більшість якого він просто викидає, не знаючи про його цілющі властивості. Науковими дослідженнями доведено, що лікувальні властивості бджолиного підмору пов‘язані з речовинами, що містяться у хітиновому покрові бджілок, а саме гепарином і гепароїдами. Ці речовини пригнічують запальні процеси, мають лікувальний вплив на систему крові, стан судин, стабілізують кров‘яний тиск.
Смажені тільця бджіл використовують для лікування короткозорості. Для цього 1 ч. ложку свіжого підмору 5 хв. смажать у 50 мл олії. Після охолодження подрібнюють. Вживають по 1 ч. ложці до їди, запиваючи молоком. Курс лікування - 1-2 місяці. Через 2-3 місяці лікування повторити.
Розпарений підмор накладають на місце запалення при маститі, панариції, варикозному розширенні вен. Готують препарат так: 100 г підмору заливають крутим окропом та настоюють 15 хв. Отриману масу відціджують через три шари марлі, накладають на хворе місце, накривають поліетиленовою плівкою і закріплюють еластичним бинтом. Компрес залишають доти, доки його температура не зрівняється з температурою тіла.
Лінімент з бджолиного підмору використовують при болях у суглобах і тромбофлебіті. Підмор розтирають у порошок і змішують з гарячою оливковою олією (1 ст. ложка порошку на 200 г олії). Зберігають у холодильнику у флаконі з темного скла. Втирають при болях, попередньо трохи нагрівши лінімент.
Спиртовий екстракт підмору застосовують для стабілізації кров‘яного тиску, при серцево-судинних захворюваннях, хворобах нирок, судин головного мозку. Приймають по 15-20 крапель екстракту після їди упродовж 1-2 місяців.
Екстракт призначають також людям похилого віку як профілактичний засіб, для поліпшення пам‘яті та підвищення імунних сил організму – щодня протягом 6-12 місяців у дозі, що дорівнює 1 крапля на кожен рік життя (наприклад, на 70 років дають 70 крапель екстракту щодня). Як показали спостереження, після курсу лікування цим екстрактом літні люди, навіть старші 75 років, стають активнішими, хвороби відступають.
Екстракт застосовують також для лікування аденоми передміхурової залози і при сексуальних порушеннях (імпотенції та фригідності).
І ще один спосіб вживання бджолиного підмору – з лікувально-оздоровчою метою. Тіла мертвих бджіл (можна і трутнів) висушити, перетерти в порошок і додавати по дрібці до страв.
Особисто я сам приймаю відвар із підмору бджіл. Для цього 15 г підмору ретельно подрібнюю, заливаю 500 мл перевареної води, доводжу до кипіння і тримаю на слабкому вогні 30-40 хв. Настоюю при кімнатній температурі протягом 2 год., потім проціджую через два шари марлі. Для посилення ефекту і поліпшення смакових якостей до фільтрату додаю 1-2 ст. ложки меду і 1 ч. ложку 30% спиртового екстракту прополісу. Приймаю по 1 ст. ложці двічі на день за 20-30 хв. до їди протягом місяця.
Цей засіб сприяє зміцненню імунітету, зменшенню розмірів простати, симптомів стискання сечового каналу, допомагає відновити сечовипускання. Ефективність лікування досить висока. Інколи лікування може тривати 0,5-3 роки. Але затрачені зусилля окупляться поліпшенням здоров‘я.
Шановні пасічники, не викидайте підмору бджіл. Зберіть його, очистіть від усіляких домішок і сміття, промийте теплою водою через сито. Виберіть рекомендації, що вам підходять, і приймайте для поліпшення власного здоров‘я. А залишок віддайте своїм родичам, сусідам. Вони будуть вдячні вам за це. І вже через два-три роки на бджолиний підмор буде такий попит, що ви будете його ще й реалізовувати, нехай навіть за невеликими цінами.

Андрій ДРОФА,
пенсіонер, лікар ветеринарної медицини, пасічник.
сел. Петриківка,
Дніпропетровська область.