Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ми своїх не кидаємо


24.01.2018

Рік тому на Дніпропетровщині був започаткований один із найбільш важливих соціальних проектів, покликаних підтримати постраждалих через військові дії на сході України.
«Допомога йде» – це, перш за все, лікування у медзакладах Дніпра дітей та дорослих, що проживають на прифронтових територіях. У 2017 році понад 150 дітей та дорослих, які проживають на лінії розмежування та у так званій «сірій зоні» і не мають доступу до медичних послуг через ведення бойових дій, отримали безкоштовну висококваліфіковану медичну допомогу у спеціалізованих закладах охорони здоров’я, яка включала в себе медичне обстеження, проведення складних хірургічних втручань, ендопротезування, променеву терапію та трансплантацію внутрішніх органів. Один із перших учасників проекту – Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня – одна з найкращих лікарень країни, де можуть надавати допомогу будь-якої складності. Для лікування дітей з прифронтових територій з обласного бюджету лікарні було додатково виділено 600 тисяч грн.
У міській клінічній лікарні №6 Дніпра в рамках проекту «Допомога йде», почали проводити заміну тазостегнових суглобів мешканцям «сірої зони» на Донбасі. За словами головного лікаря Олександра Сірого, впродовж року у медзаклад надійшло 49 пацієнтів різного профілю – із проктологічними, онкопроктологічними, урологічними захворюваннями.
«З грудня 2017 року почали займатися ендопротезуванням суглобів. Вже прооперовано 3 людей, ще 5 готуються до протезування. Це – велика справа, адже в Україні люди стоять у черзі на цей вид оперативного втручання, яке є досить вартісним», – зазначив О.Сірий.
На ендопротезування мешканців «сірої зони» було виділено 300 тис. грн. з обласного бюджету. Завдяки цим коштам мешканці Донбасу тепер можуть отримати кваліфіковану допомогу у Дніпровській лікарні № 6.
«Через військові дії жителі сходу України не можуть отримати належної медичної допомоги: лікарні зруйновані, медичний персонал роз’їхався. Ми ініціювали проект «Допомога йде», адже не маємо права залишити наших громадян напризволяще. Ми своїх не кидаємо: Дніпропетровщина завжди готова надати допомогу постраждалим на сході!» — зазначив голова обласної ради Гліб Пригунов.
Через рік проект «Допомога йде» перетворився на загальнонаціональний - ініціативу Дніпропетровщини підтримала Харківська та Запорізька області. Окрім того, в рамках підтримки людей, які живуть на прифронтових територіях, в обласній раді вся Дніпропетровщина збирала допомогу жителям Авдіївки, відправляли подарунки та іграшки дітям прифронтових областей. Більше 200 концертів провів гурт «Вертеп» для військових, у госпіталях та на блок-постах. Завдяки проекту «Допомога йде» новорічні привітання і багато солодощів отримали півтори тисячі дітей з Мар’їнки, Світлодарську, селищ Миронівське, Луганське та інших населених пунктів, які знаходяться на лінії розмежування.