Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Ми зробимо все, аби корупцію подолати»


23.04.2015

Після резонансних подій у Державній службі з надзвичайних ситуацій  в областях були звільнені керівники Головних управлінь областей.
Це торкнулось і Дніпропетровщини. 16 квітня ц.р. тимчасово виконувачем обов’язків начальника ГУ у Дніпропетровській області призначено полковника цивільної служби, першого заступника ГУ ДСНС у Дніпропетровській області Андрія Кульбача. Після служби в Афганістані у 1987 році він почав працювати пожежником, навчався у ВНЗ, пройшов усі щаблі служби до першого заступника керівника Головного управління. Має державні нагороди.

- Андрію Анатолійовичу, Президент України назвав перше і головне завдання в Україні на сьогоднішній день. Це - знищення корупції, яка поглинула всю країну. В.о. голови ДСНС Зорян Шкіряк теж особливу увагу приділяє боротьбі з корупцією у лавах служби з надзвичайних ситуацій. Яким чином, на ваш погляд, її можна викорінити раз і назавжди?
- Президент Петро Порошенко чітко наголосив, що «можливо, окремі старі схеми працюють за нової влади. Але над ними немає найвищої владної «парасольки». Той, хто наважується займатися корупцією, має чітко знати, що його ніхто не прикриє. І президент використає усі можливості в межах повноважень, щоб ті, хто використовує старі схеми, сиділи у в’язниці».
На моє переконання постав, нарешті, очевидний висновок: на всіх рівнях треба забути про корупцію, з якою боролися і в нашій службі окремі патріотичні й принципові працівники, яких ваша газета захищала. І до цього ми неодмінно дійдемо.
Є й інші пріоритетні завдання. У першу чергу, це безпека людей на травневі свята. 24 квітня розпочинається зовнішнє незалежне оцінювання знань випускників шкіл. У цьому випадку наші фахівці дбатимуть про пожежну безпеку у місцях проведення ЗНО. Як і завжди дбатимемо про безпеку проведення жнив.
Особливої уваги заслуговує робота з переселенцями. На сьогодні в області 83213 жителів з окупованих територій - АР Крим, Донецької та Луганської областей. Працівники нашої психологічної служби при потребі допомагають людям, які постраждали під час неоголошеної війни, і роблять все, аби у нашому краї вимушені переселенці почували себе комфортно.
Наші рятувальники реагують на всі надзвичайні події, аби вони не переросли у надзвичайні ситуації. Зокрема, на травневі свята синоптики обіцяють погоду до 25 градусів тепла. Відтак будемо очікувати і відкриття купального сезону. Все це пов’язане з певними ризиками для людей, які ігнорують правила поведінки на воді. І профілактичні бесіди, і безпосередні заходи з порятунку допоможуть зберегти людські життя.
- Відомо, що рятувальники виконують важливу місію і в зоні АТО.
- У Краматорську працює зведений загін, який забезпечує будівництво оборонних споруд. У Слов’янську - піротехнічна група, яка займається розмінуванням території, на якій бойовики залишили мирному населенню і військовим свої «подарунки». За минулий тиждень, приміром, рятувальники знешкодили 52 боєприпаси. У найближчі дні ми відправляємо ще одне відділення піротехніків у Донецьку область для обстеження територій, де буде зводитись друга лінія оборонних споруд. Цю роботу, як і передбачено завданням, ми завершимо до 25 квітня. Наша служба зробить все, аби мешканці Дніпропетровської області почували себе у безпеці.

«Надзвичайна ситуація… у Службі з надзвичайних ситуацій». 
Судові перипетії за правду

Газета «Сільські новини» 17 липня 2014 року у статті «Надзвичайна ситуація… у Службі з надзвичайних ситуацій» стала на захист безпідставно, з порушенням трудового законодавства звільнених працівників служби, які відкрито заявили про кричущі факти корупції.
Через два з половиною місяці після виходу статті «Надзвичайна ситуація… у Службі з надзвичайних ситуацій», 1 жовтня 2014 року Головне управління ДСНС у Дніпропетровській області, очолюване тоді генерал-майором цивільної служби Ігорем Романюком, подало на «Сільські новини» заяву до суду «Про захист ділової репутації юридичної особи», хоча на момент друку матеріалу уже були встановлені службовою перевіркою оприлюднені в статті порушення Кодексу законів про працю при звільненні працівників Пожежно-рятувальної частини №18 Юрія Моргуна, Олександра Майка та Віктора Соколянського, порушення правил документообігу, ведення журналу реєстрації та замовчування доказів корупційних дій посадових осіб ГУ Державної служби з надзвичайних ситуацій. Цивільна справа розглядалася у Дніпропетровському районному та Апеляційному судах Дніпропетровської області.
За цей час Юрій Моргун постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду вже поновлений на роботі, а трудовий спір Віктора Соколянського і Дениса Крамаренка до сих пір розглядається у касаційних судах. Та 23 березня ц. р. Головне управління навіть доповнило позовні вимоги до «Сільських новин» щодо «визнання такими, що не відповідають дійсності» й спростування оприлюдненого додалася вимога «залучити в якості співвідповідачів автора статті Григорія Миколайчука та працівника служби Юрія Моргуна». І лише три дні тому здоровий глузд взяв гору. Новопризначений керівник ГУ ДСНС у Дніпропетровській області полковник цивільної служби Андрій Кульбач, ознайомившись з матеріалами позову до «Сільських новин», заявив про його відкликання. Цим кроком Андрій Кульбач продемонстрував готовність до викорінення будь-яких корупційних та протиправних дій у підрозділах ГУ ДНСН у Дніпропетровській області. А під час зустрічі з головним редактором «Сільських новин» Олексієм Гуденком Андрій Анатолійович вибачився за дії своїх попередників та повідомив, що до Дніпропетровського районного суду 20 квітня ц. р. направлене клопотання Головного управління про відкликання позову до «Сільських новин».
Тож маємо надію, що надалі приводів, що послужили причиною друку згаданого матеріалу, не буде. Тим паче надзвичайних… А Головне управління ДСНС зосередиться на виконанні своїх безпосередніх обов’язків, а не боротиметься з «інакомислієм» у власних лавах та з пресою, яка захищає людей, змушених відстоювати своє гарантоване Конституцією право на працю в судах та прокуратурах.