Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Міна сповільненої дії


18.07.2015

Планета Земля сотворена людям для добра і щастя, та не завжди вони те добро собі і їй чинять. Людство бездумно нівечить власну колиску до невпізнання. Та в Україні зріє усвідомлення, що владі нашій не слід продовжувати згубну радянську практику - тотально нищити ту вже не надто міцну гілку навколишньої природи, на якій тримається людність в безмежному Всесвіті. Але за інерцією це ще триває навіть сьогодні…

Висновки ігноруються

З весни поблизу Шульгівки Петриківського району ТОВ «ВБК «Агропромінвест» продовжило мурувати звірівницьку ферму на 450 тисяч норок. А звіроферма і без гігантського поголів’я, відповідно до Постанови КМУ № 808 від 28 серпня 2013 року, є небезпечним для довкілля хімічним об’єктом. Будується він… всередині створюваного Національного природного парку «Орільський»! Ціна питання неспівмірна: з одного боку прибуток приватного товариства, з іншого – екологічна безпека жителів Шульгівки, Сорочиного, Судівки, Плавещиного, садових товариств «Оріль», «Чайка» і кількох десятків інших, бази відпочинку ДПО «Азот» і ще декількох. І майбутнє єдиного у Дніпропетровщині національного природного парку. Досі на терезах приватний мільйонний ґешефт переважує «неходові» мільйони – число жителів Дніпропетровщини…

Трагедію людей, які без власної згоди можуть опинитися в зоні екологічного лиха, яскраво передають роздуми Віктора Зезюліна з Дніпродзержинська:

- Якщо хтось і знищить світ, то це – байдужість. Мені дуже важко це зрозуміти. Кожна жива істота на рівні інстинкту повинна дбати про сім’ю, про майбутнє своїх дітей, навколишнє середовище, яке вона їм залишає, інакше навіщо вона з’явилася на світ?

Років п’ять тому я втомився боротися з існуючим ставленням влади до мене як громадянина і вирішив жити за містом, під Шульгівкою. Будиночок там є, квартиру залишу дітям, вирощуватиму городину, на хліб якось зароблю. Діти вже дорослі, може колись і внуками потішать. Братиму їх до себе на природу, на чисте повітря. Але не так склалося, як гадалося. Від системи нікуди не втечеш. Прийшли ненажерливі люди, відібрали мій рай і на моїх ненароджених внуків зазіхнули…

Окрім Віктора Зезюліна, природний рай відбирають іще в декількох тисяч чоловік… Лише серед мешканців дачних селищ поблизу Шульгівки зібрано більше 3 тисяч підписів проти майбутньої норкової ферми! Та в Україні ще немає сталої практики - думати про людину. Про її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпеку. Діюче законодавство дозволяє одному чиновнику єдиним розчерком пера перевернути все з ніг на голову в оточуючій природі. Після звіту Робочої групи при Дніпропетровській ОДА у березні ц. р., створеної гучними протестами жителів Дніпропетровщини, всі чекали виконання двох її головних висновків:

- з метою уникнення конфліктних ситуацій Робоча група рекомендує загальними зусиллями влади, науковців та громадськості винести межі НПП «Орільський» в натурі до прийняття рішення про будівництво норкової фабрики;

- задля зняття соціальної напруги в краї через будівництво норкової фабрики в Шульгівці запропоновано провести прозорі громадські слухання.

Та після звіту минуло чотири місяці, а жоден з обох висновків, які підтримали учасники Робочої групи – жителі Шульгівки, хутряні підприємці, науковці і державні спеціалісти - не виконаний. Будова - йде.

Щойно голова Петриківської РДА Андрій Столбченко повідомив «СН»:

- Громадські слухання в Шульгівці пройшли рік тому. На будові є всі дозволи для продовження робіт, є проект будівництва. Якщо за законом потрібно зараз провести громадські слухання, то проведемо.

Вочевидь – потрібно.

Чи буде в Петриківці справедливість?

За недовгий час своєї діяльності у Петриківщині хутряні підприємці дали солідний обсяг праці українським… судам. Після побоїща, яке вони вчинили над учасниками санкціонованого протесту 8 серпня 2014 року в Шульгівці, порушено кілька кримінальних справ. Та досудове розслідування, переконаний народний депутат Віктор Кривенко, правоохоронці у Петриківці ведуть, як мокре горить. Через це він з трибуни Верховної Ради України 6 лютого ц. р. оголосив депутатський запит до прокурора Дніпропетровської області Валерія Романова. І 17 червня «крига скресла» - у Петриківському райсуді почався розгляд кримінальної справи. Стосовно… інваліда 1-ї групи, який незабаром розміняє сьомий десяток, жителя Шульгівки Олександра Стецюри. Його було побито під час катування селян. І його ж підозрюють в тому, що він буцім-то завдав нападнику, головному інженеру «Агропромінвесту» Миколі Самойленку «легких тілесних ушкоджень». Олександр Стецюра це заперечує і вважає, що він травмований набагато сильніше:

- Я інвалід, живу з пересадженою ниркою. Та мене з особливим садизмом спеціально гамселили по тій нирці… Довелося робити операцію в Харкові. Коли винних у моєму побитті притягнуть до відповідальності? Хто й коли відшкодує мої та інших постраждалих витрати на проведення операцій, лікування поламаних кісток, струсів мозку? А моральні страждання?

У суді адвокат підозрюваного Дмитро Чорната заявив відвід представнику районної прокуратури Олександру Кондратову:

- Кондратов здійснює процесуальне керівництво досудового розслідування побоїща. Враження таке, що прокурор діє упереджено. Прокуратура спеціально затягує слідство, слідчі дії майже не проводяться. Внаслідок побиття селян 11 жителів Шульгівки серйозно постраждали. Це одна і та ж подія, а до суду направляється лише одна справа – проти них. Суд не може розглядати цю справу без взаємозв’язку з іншими.

Один зі свідків, житель Шульгівки Валерій Кліщенко, підтримав клопотання адвоката:

- Під час побоїща охорона фабрики кинула мене на землю, а Микола Самойленко наступив ногою на голову і кричав: «Тебе треба вбити!» Майже за рік на слідчі дії правоохоронці викликали лише раз, і то чомусь проводили їх в іншому місці. Тому підтримую відвід прокурора.

У свою чергу прокурор Олександр Кондратов не погодився з власною відставкою:

- Потерпілих внаслідок цієї події багато, але за підозрою до Олександра Стецюри є необхідні матеріали. Зберемо достатньо доказів по інших провадженнях, тоді й буде підозра щодо інших осіб, і справи скеруємо до суду.

Інших свідків події, присутніх у залі, суд не допитував. Після перерви суддя Олексій Караул виніс вердикт – відвід прокурора відхилити, наступне засідання провести 22 липня. Після суду на ознаки вибірковості петриківського розслідування вказала і ветеран праці Тамара Сидякіна:

- «Шульгівське побоїще» противників будівництва звіроферми 8 серпня минулого року зняте на відео і є в Інтернеті. Це доказова база кримінальних злочинів. До того ж там є свідки, працівники Петриківського райвідділу міліції, які мовчки все спостерігали… За командою директора «Агропромінвесту» Євгена Сідаша «Дніпропетровськ, виходь!» з воріт фабрики вибігли кілька десятків привезених з міста «тітушок» і почали бити всіх, кидати в рів і закидати мішками з піском, зверху горнув пісок бульдозер… Начальник служби безпеки сильно вдарив мене в сонячне сплетіння, при падінні я дуже забила голову і отримала струс мозку. Лікувалася більше трьох тижнів. Поруч під крапельницею в 9-й дніпродзержинській лікарні лежав зі струсом мозку 17-річний Дмитро Гряненко. Лише 28 квітня мене запросили на слідчі дії, але за сімейними обставинами я не змогла прибути. Більше не запрошують. Судовий розгляд справи Олександра Стецюри першою показує, кому служить правосуддя…

Йдуть суди і в Дніпропетровську…

Для захисту своїх конституційних прав на безпечне довкілля тощо 5 травня 2015 року жителі Шульгівки зареєстрували в Петриківському РУЮ за №143-25-23 громадську організацію «Шульгівська громада», яку очолюють Вікторія Льовкіна, Павло Дмитров, Юрій Лазур. Торік громада неодноразово зверталася до Петриківської РДА та райради за допомогою, але в «раї» їх не почули. Коментує голова «Шульгівської громади» Вікторія Льовкіна:

- В Апеляційному суді Дніпропетровської області ми оскаржували «Розпорядження голови Петриківської РДА А. Столбченка від 29 липня 2014 року про зміну цільового призначення землі з ОСГ на товарне сільгоспвиробництво». Додатком № 576-19/V від 10 червня 2015 року до рішення Дніпропетровської облради будь-яка зміна цільового призначення землі заборонена. Та 18 червня суд відмовив нам, мотивувавши рішення тим, що «дана ділянка належить третім особам». Це пряме порушення Орхуської конвенції про участь громадян у процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля. Подали касаційну скаргу на це рішення.

У цьому ж суді позавчора наш позов «Про скасування «Розпорядження голови Петриківської РДА А. Столбченка від 11 вересня 2014 року про затвердження детального плану частини території Шульгівської сільської ради» задоволений. Це справедливе судове рішення - на землях територіальної громади не можна нічого планувати всупереч інтересам місцевих жителів.

Науковці застерігають!

До голосу відомих у Придніпров’ї вчених, які прагнуть перш за все «захистити людину від самої себе», досі ніхто не прислухався… Особливо проникливо лунали застереження під час мітингу протесту проти будівництва звіроферми 27 березня ц. р. на в’їзді в Шульгівку. Говорить Вадим Манюк, доцент кафедри фізичної географії Дніпропетровського ДНУ ім. О. Гончара:

- Ми вивчаємо територію всієї Дніпропетровщини і можна з певністю сказати, що поблизу Шульгівки одна з небагатьох ділянок, де природа збереглася в задовільному стані. Тут є декілька видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги, які більш ніде не знайдеш! На місці паркану фабрики восени ми знайшли листя сон-трави, а за законом, де є хоч одна червонокнижна рослина, там забороняється будівництво, тим паче техногенних об’єктів! Не можна втрачати ці території! Мене вразили факти – через 30 років після закриття норкових ферм у США вода у водоймах у радіусі 2 кілометрів залишалася забрудненою за багатьма показниками, а працівники цих ферм на порядок частіше хворіють раковими захворюваннями і низкою інших. Теж буде і в Шульгівці, якщо не схаменемося.

Про майбутнє підземних вод розповів заступник головного інженера ДРПВІ «Дніпродіпроводгосп» Віктор Дем’янов:

- Ця територія мала затоплюватися, але збудували дамбу. Тепер Орільський канал забирає воду з Дніпродзержинського водосховища. Все, що всмоктуватиметься з території норкової фабрики, буде підземними шляхами потрапляти в село, в колодязі та свердловини, обов’язково.

Не менш категоричним був і голова Дніпропетровської обласної організації Спілки охорони природи Павло Ломакін:

- Відсоток заповідних територій у Дніпропетровщині набагато нижчий європейського. Ми ініціюємо в порядку законодавчої ініціативи закон про громадську екологічну експертизу. Якби все це було на рівні закону втілене в життя, то подібного б ніколи не трапилося.

І Борис Баранівський, провідний співробітник НДІ біології, давно застерігає краян:

- Скільки захворювань несе норка? П‘ять тяжких, в т. ч. альвеококкоз, що переноситься мухами і викликає ракові хвороби. Жителі Шульгівки ще не знають, з чим вони можуть зіткнутися… У нас норка росте погано – дуже жарко. Влітку вона 50% корму не поїдає, а це рибні та м’ясні відходи, повно мух, страшний сморід тощо. Коли збудувати тут ферму, то це буде «міна сповільненої дії» під людьми і національним парком. Докладемо всіх зусиль для її заборони, всі екологічні організації України нас підтримали.

Однозначні застереження зробила і Дніпродзержинська ГЕО «Голос природи» (Євген Колішевський), яка 19 травня ц. р. оприлюднила звернення до керівництва Дніпропетровської області з проханням «повторно розглянути доцільність побудови звіроферми в Шульгівці» через такі факти:

1) депутати Шульгівської сільради не уявляють масштабів звіроферми, найбільшої в Європі, та всі непередбачувані ризики для місцевих жителів;

2) ТОВ «ВБК «Агропромінвест» не має досвіду будівництва та експлуатації об’єктів підвищеної екологічної небезпеки;

3) до зони негативного впливу звіроферми потрапляють півтори сотні домогосподарств Шульгівки та сотні прилеглих дачних будинків;

4) працівники ТОВ «ВБК «Агропромінвест» застосовують заходи фізичного впливу до селян, незгодних з будівництвом ферми;

5) правоохоронні органи Дніпропетровщини не вживають заходів для притягнення винних у побитті місцевих жителів, у нанесенні державі збитків у процесі будівництва, до відповідальності.

На ці незаперечні факти влада поки що не реагує… З одного боку в. о. директора Департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА Руслан Стрілець щойно повідомив «СН»: «Остаточна розробка проекту створення НПП «Орільський» з подальшим його погодженням згідно з чинним законодавством пройде в 2015 році». 5 травня Президент Петро Порошенко підписав два закони України – про посилення охорони біорозмаїття та тваринного світу, у вересні спеціальний Саміт ООН розгляне питання, як зцілити й убезпечити нашу планету для нинішнього і майбутніх поколінь. З іншого – в серці унікального приорільського екокомплексу, поблизу Шульгівки будується небезпечний техногенний об’єкт. Будова йде, незважаючи на всі «ні!» місцевих жителів, дачників, природоохоронців, студентів та вчених. Іде потужно, мов той серпневий бульдозер на мітингувальників, здіймаючи хмари піщаного пилу у вітряні дні. Цю «міну сповільненої дії» краще не закладати. Бо знешкодити потім буде набагато важче. Точніше – неможливо!

У Шульгівці кажуть: «Молитися на гроші не можна!» Бо гроші – це минуще. А природні цінності – вічні…

Григорій МИКОЛАЙЧУК. Дніпропетровська область.