Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Мита скасовані, ціни на кукурудзу зросли, на пшеницю - на місці. Ячмінь - стабільно збитковий!


27.10.2011

- За час, що минув після скасування мит на експорт кукурудзи і пшениці, починаючи з 12 жовтня (дати передачі Закону на підпис Президентові України) по 21 жовтня (дати опублікування підписаного Президентом Закону), ціни на зерно на внутрішньому ринку України поводилися по-різному, - зазначає генеральний директор УАК Сергій Стоянов.

Кукурудза подорожчала з 1250-1300 грн./тонну на 330-350 грн./тонну до 1600-1630 грн./тонну – фактично сума мита додалася до колишньої ціни закупівлі. Чи надовго така тенденція – покаже час із урахуванням тиску врожаю кукурудзи, що продовжує надходити з полів (залишок площ до збирання – більше 1.5 млн.га, на яких ще близько 8 млн. тонн зерна), стану її зовнішнього ринку та конкуренції кукурудзи із пшеницею фуражною. Поки що очевидною є тенденція до різкого збільшення обсягів продажів кукурудзи під тиском «кукурудзяного вала», простимульована підвищенням цін, якого так чекали виробники. Підтримуючий фактор – значно менша конкуренція для нашої кукурудзи з боку інших країн-експортерів регіону порівняно із пшеничним сегментом зернового ринку.
Ціни на пшеницю, як продовольчу (3 кл.), так і фуражну (4-6 кл.), незважаючи на скасування експортних мит, за зазначений час не змінилися, залишившись на рівнях, відповідно, 1300-1350 грн./тонну і 1200-1250 грн./тонну, залежно від відстані місця продажу до портів. Причина – дуже слабкий попит з боку українських експортерів, пов'язаний із програшем у попередні три місяці конкурентної боротьби з росіянами, за які ті змогли надовго «забити» засіки основних покупців причорноморського зерна.
На внутрішньому ринку ячменю, щодо якого збереглася дія експортного мита, за 12-21 жовтня ц.р. – без змін, попит на локальних елеваторах компаній-експортерів ще нижчий, ніж по пшениці, ціни на рівні 1200-1400 грн./тонну залежно від відстані місця продажу до портів. Покупців – одиниці! Висновок: експортні мита «законсервували» ячмінь для внутрішнього споживання і «заморозили» закупівельні ціни на нього на рівні глибокої збитковості для виробників. Примітним є той факт, що за даними Держкомстату, на 1 жовтня ц.р. з 9.5 млн. тонн валового збору ячменю (включаючи домогосподарства), у наявності, товарним, залишалося всього 3,5 млн. тонн цієї культури.
Загальною проблемою для зернового ринку зараз є черги на елеваторах із компаній, бажаючих скоріше відвантажити своє зерно (насамперед кукурудзу) в порти.