Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Міжнародний день поля-2018


28.08.2018

пройшов на базі Державного підприємства «Дослідне господарство «Дніпро» ДУ Інституту зернових культур НААН
 
До аграріїв завітали поважні гості – заступник міністра агрополітики та продовольства України Віктор Шеремета та академік-секретар відділу рослинництва НААН Петро Кондратенко.
«Ще працюючи фермером, я бачив, як наша селекція потихеньку згасає, – згадував  у розмові  заступник міністра Віктор Шеремета. – Оскільки  маємо досить жорстку конкуренцію з імпортним насінням та багато інших чинників, які не працюють на користь вітчизняній селекції. Аби зменшити фінансове навантаження на сільгоспвиробників, в уряді знайшли можливість виділити кошти, які будуть компенсувати закупівлю вітчизняного насіння для посіву вже цієї осені. З урахуванням державної компенсації тонна насіння пшениці становитиме менше 2 тис. гривень».
«Ми знаємо, що в Інституті зернових культур, який очолює Анатолій Черенков, збережено кращі традиції, напрацювання багатьох поколінь селекціонерів, які у свій час працювали ще в Інституті кукурудзи, – зауважив академік-секретар відділення рослинництва Петро Кондратенко. – Аби зберегти і надалі науковий потенціал, в Україні буде створено чотири потужні селекційні центри – Північний, Східний, Західний, Південний, де буде сконцентровано фінансування, наукові кадри, новітнє обладнання. І тоді не буде сенсу селекціонеру переходити на роботу до іноземного конкурента, як буває це досить часто зараз. Сьогодні держава пропонує ще один стимул для українських фермерів - купляйте вітчизняне насіння, і вам компенсують 80 відсотків вартості зерна. 
Ось бачу перед собою академіка Бориса Дзюбецького, який піднімав агросектор Чилі, Аргентини. Думаю, він разом зі своїми колегами підніме й Україну», – наголосив Петро Васильович.
До учасників Дня поля звернувся також з побажаннями активної роботи та налагодження ділових стосунків з Інститутом зернових культур НААН начальник управління агропромислового розвитку ОДА Вадим Удовицький. Його ж колега, начальнику відділу агропромислового розвитку Дніпровської РДА Тетяна Ткач розповіла, що на території району знаходяться 5 державних установ, підпорядкованих НААН. Це, за словами Тетяни Іванівни, дає змогу з року в рік отримувати в районі стабільні показники врожайності всіх сільгоспкультур.
Досить уважно слухав селекціонерів і занотовував інформацію відомий на Дніпропетровщині керівник господарства «Дніпро-Н» Анатолій Кукса з Верхньодніпровського району.
– У нас приблизно такі ж демонстраційні ділянки, – повідомив Анатолій Іванович. – За нашими підрахунками врожайність кукурудзи у господарстві становитиме 80 центнерів з гектара і більше. Головне, щоб був ринок збуту і ціна під 5 тисяч гривень. Ще при Микиті Сергійовичу Хрущові говорили, що кукурудза – культура великих можливостей. Ці можливості нам треба використати, а тут, на полі дослідного господарства «Дніпро», можна все побачити і порівняти.
Директор Інституту зернових культур НААН академік Анатолій Черенков запросив усіх учасників Дня поля частіше звертатися до науковців за професійними порадами, а головне – купляти насіння дніпровської селекції, яке перевірене часом, районоване для степової зони і має високу якість.
Олександр ПЕТРЕНКО.