Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Мінімальне податкове зобов’язання для власників сільськогосподарських земель 


15.02.2023

Власникам сільськогосподарської землі розповіли про зміни в оподаткуванні. Нововведення обговорили на онлайн-семінарі. Долучилися  представники департаменту економічного розвитку Дніпропетровської ОВА, Головного управління Державної податкової служби в області, райдержадміністрацій, територіальних громад, агробізнесу. 
Акцент зробили на мінімальному податковому зобов’язанні. Аграрії мають його сплачувати з 2023 року. Кошти надходитимуть до місцевих бюджетів.
Таким чином в Україні тепер борються із тіньовим ринком землі. Адже за даними Міністерства аграрної політики та продовольства, частина угідь перебуває у «сірій оренді». Відповідно використовуються сільгоспвиробниками неофіційно. А значить вони не сплачують податки.
Для власників землі та орендарів, які чесно сплачують податки, нічого не змінюється.
«Мінімальне зобов’язання – це фактично мінімальна сума податків, яку сплачує кожен власник або користувач земельних ділянок. А ще ті, хто отримує доходи за виробництво, реалізацію сільгосппродукції. Розмір МПЗ вираховується за спеціальною формулою», – пояснив директор департаменту економічного розвитку Дніпропетровської ОВА Олексій Псарьов. 
Зрозуміти, чи повинен сільгоспвиробник його сплачувати, легко. Обчислюється різниця між сумами мінімального зобов’язання і перерахованих протягом року податків. Якщо сплачено більше, ніж визначений розмір мінімального зобов’язання, то додатково нічого платити не треба. Якщо менше – потрібно доплатити різницю.