Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Мораторій на продаж землі продовжений до 1 січня 2016 року


26.11.2012

Верховна Рада (ВР) України прийняла закон №11315, яким продовжила мораторій на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2016 року. За це у вівторок проголосували 269 народних депутатів при мінімально необхідних 226.

У ХОДІ вечірнього засідання парламенту, з подачі глави комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Григорія Калетніка, депутати повернулися до розгляду відхиленого на ранковому засіданні законопроекту «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо обігу земель сільськогосподарського призначення)».
Голова комітету Верховної Ради запропонував продовжити мораторій на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2016 року без прив'язки до закону про обіг сільгоспземель. При цьому нардепи проголосували також за поправку до закону, згідно з якою такий законопроект має бути підготовлений до 1 січня 2013 року.
Законом встановлюється, що до набрання чинності закону про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2016 року, забороняється внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств.
Документ містить також норму, згідно з якою до 1 січня 2016 року не допускається:
- купівля-продаж земельних ділянок сільгосппризначення державної та комунальної власності, крім вилучення (викупу) їх для суспільних потреб;
- купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, що перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб, повідомляє РБК-Україна.