Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Мушмула


23.01.2014

Мушмула належить до теплолюбних рослин. Однак вона може витримати морози до 15-20 градусів і не страждає навіть при мінус 30-35.

ЗНЯТі з дерева раніше терміну плоди мушмули будуть довго зберігатися, якщо попередньо їх обробити в солоній воді і просушити, щоб перешкодити псування і гниття. Можна збирати мушмулу і рано навесні наступного року, якщо, звичайно, вистачить терпіння так довго тримати плоди на дереві. Тоді буро-червоні, ароматні плоди мушмули будуть смачніше, без терпкості, солодші.
Мушмула має декоративний вигляд у будь-який час року. Зацвітає рано. Джмелі, бджоли, оси та інші комахи із задоволенням відвідують красиві квіти.
Мушмула – рослина, що сама запилюється. Добре плодоносить без перехресного запилення. Мушмула плодоносить щорічно і рясно. До речі, рясне плодоношення зовсім не подарунок садівникові - плоди при цьому дрібнішають.
Мушмула легко переносить не тільки мороз, але і спеку, затінення і засуху. Терпима до різних ґрунтів. Але отримати якісні плоди можна, тільки доглядаючи за деревом. Мушмула буде рости і плодоносити в тих районах і на тих ґрунтах, де дають плоди яблуня, груша, айва, глід, але, на відміну від них, з мушмулою набагато менше клопоту.
Особливої і регулярної обрізки рослина не потребує. Однак треба видаляти всі невдало розташовані, високо зростаючі, переплетені в центрі гілки. На обрізку мушмула відгукується якісним урожаєм. Деревина у мушмули не ламка, тому дереву можна надати будь-яку бажану форму і розміщувати мушмулу біля вікон, балконів, біля стін будинків або живою огорожею. На цій рослині не буває ні шкідників, ні хвороб, ні пошкодження гілок або квіток морозами.
Розмноження мушмули
Найбільш поширений сорт - Морозко. Розмножують мушмулу насінням і щепленням. В якості підщепи підходить дичка мушмули, але щоб отримати плоди вже на другий рік, краще брати як підщепи айву звичайну. На одному дереві айва і мушмула ростуть дружно, не заважаючи один одному.
Сортові сіянці часто повторюють кращі якості материнських рослин. Насіння (кісточки) диких видів не годяться, бо зародок у них недорозвинений, на відміну від сортового насіння. За формою кісточки некрасиві, тригранні, з щільною оболонкою .
Недосвідчені садівники часто дивуються, що насіння мушмули, висіяні навесні минулого року, сходять тільки через рік, при тому не всі. Таке трапляється часто. Повноцінні сходи насіння дає після передпосівної обробки. При правильному посіві схожість доходить до 80%.
Насіння мушмули від дозрілих плодів сушать у приміщенні три дні. Потім стратифікують (протирають, щоб зруйнувати тверду оболонку) між двома шматками наждачного паперу. Це займає не більше 5 хвилин. Після цього замочують насіння на три дні у воді кімнатної температури. Ті, що спливли, викидають. Після сушіння тримають насіння 4-5 год. у розчині сірчаної кислоти (чайна ложка на літр води), добре промивають, сушать.
Потім насіння мушмули перешаровують вологим чистим піском, тирсою, торфом. Посуд з насінням тримають в холодильнику 15 днів, потім переносять в кімнату, де тепло, теж на 15 днів. Так чергують холод-тепло протягом трьох місяців. Дуже важливо, щоб пісок з насінням був постійно вологим.
Зазвичай сіянці мушмули вирощують в кімнаті, але можна робити це на ділянці, відразу на постійному місці. Коли рослини дають хороші корінці, їх пікірують, dкоротивши центральний корінь. У перший рік мушмула росте повільно, потім набирає темп.
А ще мушмула - ідеальна в наших умовах карликова підщепа для груші. Коріння мушмули не стрижневе, як у груші, не мочкувате, як у карликових підщеп, а проміжні . Воно якщо й проникає в перезволожені і засолені шари ґрунту, то не страждає.